26 січня 2021 р. 16:55

Жителі Доброслава протестують проти закриття музшколи

Жителі Доброслава протестують проти закриття музшколи

У Доброславській селищній територіальній громаді колишнього Лиманського, а нині - Одеського району - триває конфронтація через місцеву музичну школу.

ІзбірКом спробував з'ясувати причини інциденту. 

Після місцевих виборів 2020 року в Україні почалися процеси передачі майна спільної власності громад у комунальну власність (простіше кажучи, районні ради мають передати майно - йдеться перш за все про соціальні об'єкти - територіальним громадам). Не оминув цей процес і Доброславську громаду, тим більше, що селище Доброслав раніше було районним центром, де працювала Лиманська районна музична школа. 

31 грудня минулого року Лиманську районну музичну школу було ліквідовано, вчителів звільнено, а навчальний процес - зупинено. Після цього у громаді розпочались акції протесту, адже батьки вихованців вимагають від місцевої влади продовження навчального процесу. За словами місцевої жительки Людмили Костенко, двоє дітей якої навчалися у Лиманській районній музичній школі, батьки налаштовані вимагати від депутатів Доброславської селищної ради переглянути бюджет і виділити необхідні кошти для продовження навчання та збереження всього вчительського складу. За її словами, більшість батьків погоджується платити за навчання дітей більше, ніж платили раніше. 

У розмові з кореспондентом ІзбірКому селищний голова Людмила Прокопечко пояснила, що наприкінці минулого року керівництво районної ради запропонувало громаді прийняти на утримання музичну школу, натомість приміщення школи передавати не збиралися, тож громада наразі відмовилася приймати школу на свій баланс. Селищний голова також розповіла, що у разі збереження всього вчительського колективу тільки на зарплату вчителям музичної школи необхідно виділяти з бюджету ТГ близько трьох мільйонів гривень щорічно, а це занадто великі гроші для громади, тому кількість вчителів повинна бути, за її словами, "оптимальною". Викладачка музичної школи Світлана Романенко розповіла, що у школі в 2020 році навчалися 102 учні.

Натомість Людмила Прокопечко нарахувала близько 80 відповідних заяв від батьків і заявила, що селищна рада ще точно не порахувала, скільки саме коштів необхідно на утримання музичної школи, однак попередньо керівництво ради вважає, що не всі напрями, які були раніше в музичній школі, будуть продовжені. Наприклад, однозначно будуть функціонувати ті, де навчаються не менше десяти дітей, - пообіцяла вона. Водночас Людмила Прокопечко розповіла, що клас вокалу, скоріше за все, збережено не буде, тому що, на її думку, вокалом діти зможуть займатись у місцевому Центрі культури, мистецтв та розвитку творчих здібностей, де є відповідний фахівець.

Голова селищної ради також повідомила, що для того, аби здійснити всі необхідні дії для продовження функціонування музичної школи, треба мати рішення Одеської районної ради про передачу у комунальну власність об'єктів, що знаходилися у спільній власності територіальних громад Лиманського району, а потім розробити відповідні рішення Доброславської селищної ради про прийом у комунальну власність переданих об'єктів, про ліквідацію Лиманської районної музичної школи та створення Доброславської мистецької школи і оголосити конкурс на посаду керівника цієї школи, який і набере необхідну кількість фахівців. 

ІзбірКом також звернувся до експертів, аби з'ясувати, що в цьому випадку говорить чинне законодавство. Як пояснила керівниця Одеського регіонального офісу Програми "U-LEAD з Європою" Юлія Молодожен, основним нормативно-правовим документом, що передбачає передачу майна зі спільної власності територіальних громад району (управління яким здійснювалось районною радою) у власність територіальної громади є Закон України «Про місцеве самоврядування в Україні». З цією метою до нього було внесено відповідні зміни Законом № 1009-IX від 17 листопада 2020 року, що набули чинності тільки 6 грудня 2020 року. Ці зміни передбачають, що новообрана районна рада як правонаступник реорганізованих районних рад після їх припинення як юридичних осіб зобов’язана передати територіальним громадам усі об’єкти спільної власності територіальних громад району, які знаходяться на території цих територіальних громад.

"Загальна процедура передачі є досить складною та може мати багато нюансів. Зокрема, вона залежить від того, чи є відповідний об’єкт просто майном (наприклад, якась будівля чи автомобіль), чи йдеться про цілісний заклад, установу, підприємство, тобто – про юридичну особу з усім майном, на базі якого вона здійснює свою діяльність", - пояснила експертка.

За її словами, музична школа - це юридична особа, тому загальна процедура передачі може починатись з прийняття рішення районної ради про вихід із засновників та передачу цих прав та відповідного майна громаді. Потім необхідно провести інвентаризацію майна, скласти передавальний акт, який необхідно затвердити на сесії районної ради. Також за процедурою рада громади має прийняти рішення про прийняття відповідних правозасновників та майна, затвердити передавальний акт, де зазначаються обсяги всього, що приймає громада в такому випадку. Крім цього, рада громади своїм рішенням має внести зміни до найменування та статутних документів установи, що передається, та забезпечити реєстрацію цих змін у Єдиному державному реєстрі. Далі стане питання внесення установи до мережі бюджетних установ громади та виділення коштів на її фінансування (внесення змін до рішення про бюджет).

В оновлених прикінцевих положеннях Закону «Про місцеве самоврядування в Україні» передбачено, що цей процес передачі міг тривати до 1 липня 2021 року. Разом із тим, наприкінці минулого року було внесено зміни до бюджетного законодавства, внаслідок чого районні заклади та установи з 1 січня 2021 року втратили можливість фінансуватись «з району».

"Це спонукає органи місцевого самоврядування пришвидшуватись та шукати шляхи вирішення цієї проблеми", - зауважила Юлія Молодожен.

Окрім того, керівниця Одеського регіонального офісу зазначила, що норма щодо передачі усіх відповідних об’єктів від районних рад до громад є обов’язковою, однак у цій вимозі закладені певні правові колізії.

"З одного боку, ця передача має відбуватись тільки після завершення реорганізації колишньої районної ради, а з іншого боку, зволікати з прийняттям рішення про передачу неможливо, оскільки відсутнє фінансування закладу з районного бюджету. Крім того, є додаткові нюанси. Наприклад, є установи, які знаходяться в населеному пункті, що колись був райцентром, але обслуговували мешканців всього району. На їх забезпечення раніше виділяли свої кошти усі громади, а тепер за законом така установа має бути передана тій громаді, де ця установа фактично розташована. Також є випадки, коли громади вже самі у минулому періоді утворили свої служби з різних напрямків роботи і їм не потрібні зараз районні установи з аналогічних напрямків", - розповіла вона.

ІзбірКом буде й надалі стежити за ситуацією, що склалася з музичною школою у Доброславі та інформуватиме читачів про її перебіг.

ФОТО: Суспільне Одеса.

Нагадаємо, Людмила Прокопечко взагалі не мала конкурентів на виборах селищного голови Доброслава, тому вона мала отримати голоси більш ніж 50% виборців, а за неї проголосували 92,4% виборців. 

Доброславська селищна рада на пленарному засіданні 27 листопада встановила умови оплати селищного голови Людмилі Прокопечко з доплатами, преміями, матеріальною допомогою та надбавками у розмірі загалом більш ніж 265% окладу в 12 тисяч гривень. 

Поділитися