07 січня 2021 р. 15:08

Четверо українських моряків, яких утримували в Лівії з 2016 року, повертаються додому

Четверо українських моряків, яких утримували в Лівії з 2016 року, повертаються додому

Шостого січня 2021 року літак з українськими моряками вилетів з Лівії, транзитом через Стамбул.

Про це повідомляє благодійна організація «Фонд допомоги морякам "Ассоль"».

На батьківщину повертаються чотири громадянина України, члени екіпажу танкера Captain Khayyam, який було затримано в територіальних водах Лівії 13 лютого 2016 року. Вони жителі Одеси, Білгород-Дністровська та Херсону. В Україні моряки очікуються 8 січня 2021 року рейсом Стамбул-Бориспіль.

У лютому 2016 року берегова охорона Лівії затримала в територіальних водах судно Captain Khayyam під прапором Сьєрра-Леоне, серед членів екіпажу якого були громадяни України, а також Туреччини та Азербайджану. У березні 2016 року усіх моряків заарештували за підозрою в контрабанді нафтопродуктів. Також у березні рішенням Генеральної прокуратури Лівії на стадії досудового розслідування була звільнена з-під варти за «гуманітарних міркувань» громадянка України, членкиня екіпажу, яка, за сприяння української дипломатичної місії в Лівії, повернулася в Україну.

19 грудня 2017 року лівійський суд оголосив вирок екіпажу - п’ять років в'язниці кожному.

Голова наглядової ради благодійної організації «Фонд допомоги морякам та трудовим мігрантам "Асоль"» Світлана Фабрикант повідомила: «Спільні зусилля сприяли тому, що нарешті у них (моряків) буде можливість обійняти своїх близьких. Але тисячі українських моряків зустрінуть Різдво далеко від дому. Ті, хто через пандемію змушені перебувати по 16-18 місяців в контрактах без можливості змін, відпусток і медичного обслуговування. Для сотень наших земляків у в'язницях Туреччини, Греції, Італії за звинуваченнями в перевезенні нелегальних мігрантів, це вже сувора реальність вже не перший рік. Як і для моряків судна "Tecne", засуджених за надуманим звинуваченням в Нігерії з 2017. А також для тих, хто зустрів Новий рік у полоні нігерійських піратів».

1 січня до Києва прибув літак із 9 громадянами України, які перебували у таборах для цивільних осіб у Сирії. Додому повернулися 2 дорослих і 7 малолітніх дітей.

19 червня 2020 року додому повернулися 14 українських моряків екіпажу танкера «Рута», які понад три роки провели в ув’язненні.

Балкер New Orion під прапором Камеруну з одеситами на борту стоїть в Китаї під арештом, моряки вже більше року не отримують заробітну плату.

В березні семеро членів екіпажу судна New Orion, яке в січні заарештували біля берегів Китаю, повернулися в Україну, а інших пообіцяли відпускати групами кожні три дні.

Поділитися