13 травня 2021 р. 10:34

Через кого гальмується закриття справи щодо померлої оцінщиці у справі «Краяну»

Через кого гальмується закриття справи щодо померлої оцінщиці у справі «Краяну»

Вищий антикорупційний суд 12 травня вдруге відклав судове засідання, де мали вирішити, чи закривати справу щодо оцінщиці майна у справі «Краяну» Галини Богданової у зв’язку з її смертю. 

За версією слідства, саме Богданова оцінила майно адмінприміщень збанкрутілого заводу «Краян» в 185 мільйонів, відтак вдвічі завищила вартість у порівнянні з ринковою ціною. 

До суду не прийшли ані родичі померлої, ні її адвокати. У коментарі ІзбірКому Дмитро Щербань - адвокат, який представляв інтереси Богданової до її смерті - розповів, що жодного разу належним чином не повідомлявся про дату судового засідання та не бачив клопотання прокурора Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП), у якому той просить закрити справу. Дія його договору автоматично припиняється у зв’язку зі смертю обвинуваченої. Пославшись на адвокатську таємницю, Щербань не відповів, чи звертались до нього родичі Богданової з проханням унеможливити закриття провадження і домогтися реабілітації фігурантки. 

Як стало відомо з наданих прокурором Валентином Мусіякою документів, батьки Богданової та її колишній чоловік - мертві, а тому «першими спадкоємцями», що мають вирішити долю справи, є донька та син Галини. 

Прокурор також сказав, що раніше несвідомо ввів суд в оману щодо місця реєстрації дочки через плутанину з прізвищами. Це затягнуло комунікацію з нею. 

Згідно з наданим раніше повідомленням прокурора, 14 березня у телефонному режимі дочка Богданової не заперечувала проти закриття справи й не вимагала реабілітації померлої. За словами Мусіяки, Лисенко його повідомив, що проти закриття. 

За словами головуючого судді Апеляційної палати Віктора Панкулича, дочка померлої телефоном передавала через секретаря, що на засідання не прийде, а ця справа її не цікавить. Мусіяка просив зробити її явку в суд обов’язковою, проте колегія на це не пристала. Як пояснив у коментарі адвокат Щербань, згідно з процесуальним законом, суд не може зробити явку дочки Богданової обов'язковою, оскільки це стосується виключно учасників процесу, а заходи примусу можна застосувати лише до особи, якій висунули державне обвинувачення: підозрюваного чи потерпілого. 

Окрім того, під час засідання стало відомо, що САП досі належним чином не повідомила сина Богданової про час та місце судового засідання. Не вдалося ні знайти помешкання, де він зареєстрований, ні актуального номеру телефону. 

За словами судді, донька померлої передавала, що її брат також не бажає приймати участь в подальшому розгляді. Неявка дітей померлої блокує вирішення долі провадження. Без їх позиції суд не може прийняти рішення. 

Водночас прокурор розповів, що Сергій Лисенко - адвокат, який раніше представляв інтереси Богданової, - телефонував з претензіями прокурору, мовляв, сторона обвинувачення схиляє родичів до закриття справи. 

На питання "Ізбіркому", чи відповідають дійсності слова прокурора, Лисенко наразі відмовився відповідати, оскільки не бачив трансляції засідання. Повістки від суду йому теж не надходили. Окрім того, адвокат відмовився відповісти, чи звертались діти Богданової до нього з проханням представляти її інтереси після смерті. 

Як наслідок, суд переніс розгляд на 13:00 27 травня. До того часу прокурор пообіцяв, що детектив НАБУ відшукає помешкання дітей Богданової і надасть їм належні документи. 

Нагадаємо, 10 березня Галина Богданова померла через тяжке захворювання.  

Згадану особу, міського голову Одеси Геннадія Труханова та ще п’ятьох фігурантів НАБУ й САП обвинувачують в заволодінні 92 мільйонами гривень шляхом купівлі заводу-банкроту "Краян" за завідомо вдвічі завищеною вартістю та вважають виконавцями афери. Також в організації корупційної схеми та пособництві обвинувачують ще чотирьох колишніх топчиновників Одещини. 

Неодноразово судові засідання у справі в апеляційній інстанції відкладали через хворобу Богданової, проте адвокати не надавали документів на підтвердження, що вона потребує стаціонарного лікування. 

У січні цього року Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду виділила в окреме провадження матеріали справи про купівлю «Краяну» стосовно Богданової за станом здоров'я.

У березні за справу Труханова заново взявся Вищий антикорупційний суд.
 

Поділитися