16 грудня 2021 р. 18:55

Будівництво меморіалу біля Одеської обладміністрації планують завершити у травні

Будівництво меморіалу біля Одеської обладміністрації планують завершити у травні

Меморіал воїнам, які загинули під час антитерористичної операції та операції об'єднаних сил, що почали зводити біля будівлі Одеської обласної адміністрації у вересні цього року, планують завершити у травні 2022 року.

Про це проінформував перший заступник голови ОДА Борис Волошенков на спільному брифінгу з міністеркою з питань ветеранів Юлією Лапутіною.

Меморіал буде являти собою стилобат розміром 22,6х10,6х1 м з отворами для висадження горобини, поливу, підсвічування, з облицюванням гранітними плитами з іменами воїнів, які віддали своє життя за незалежність України.

Також планується оновлення твердого покриття із влаштуванням велодоріжки, встановлення нових лавок та урн, заміна зовнішнього освітлення, включаючи освітлення пішохідних зон уздовж стилобату і крамничок світлодіодною стрічкою, встановлення опор для організації лазерної сценографії.

Раніше повідомлялося, що реконструкція парку біля Одеської облдержадміністрації в меморіальний комплекс "Сади пам'яті" коштуватиме бюджетам міста та Одеської області загалом 190 мільйонів гривень.

У листопаді 2019 року голова Одеської обласної адміністрації Максим Куций нагородив переможця конкурсу на пам'ятник Героям Небесної Сотні - скульптора Михайла Реву. 

Журі відкритого конкурсу на кращу проєктну пропозицію спорудження пам'ятника Героям Небесної Сотні в Одеській області вибрали кращий проєкт ще в серпні 2018 року. У лідери вийшли три проєкти майбутнього постаменту. Третє місце присуджено проєкту члена Національної спілки художників України Володимира Кореня. Друге місце зайняв проєкт співавторів Василя МироненкоМиколи і Анастасії Худолей. Переможцем обрали скульптурну композицію номер "212014" в співавторстві заслуженого художника України, скульптора Михайла Реви, архітекторів Федора Бойцова і Сергія Гуранчика.

У березні 2019 року виконком Одеської міськради повідомив про призначення управління капітального будівництва замовником з розробки проєктної документації та капітального ремонту елементів благоустрою міського скверу. Йшлося про зелену зону в межах території проспекту Гагаріна, вулиці Канатної та адміністративної будівлі за адресою: просп. Шевченко, 4. Фактично це частина скверу біля будівель Одеської обласної ради і обласної державної адміністрації.

У вересні 2016 року депутати Одеської міської ради вирішили назвати зелену зону з тильного боку облдержадміністрації на проспекті Шевченка імені Героїв Небесної сотні. Там же планується встановити меморіал воїнам АТО. Меморіал буде розташовуватися з тильного боку адміністративної будівлі Одеської обласної ради та ОДА за адресою з боку вул. Канатної (на території скверу).

Поділитися