12 листопада 2021 р. 22:01

Більшість мешканців Одещини вважають власні громади комфортним місцем проживання

Більшість мешканців Одещини вважають власні громади комфортним місцем проживання

Український культурний фонд в рамках проєкту "Культурна демократія" з 1 липня по 1 вересня опитав мешканців п’яти громад Одеської області – Ананьївської, Вилківської, Кілійської, Любашівської та Ренійської.

Як повідомили у фонді, мешканцям громади пропонували відповісти на 20 питань, які стосуються культури, креативних індустрій та ресурсів громади.

Згідно із результатами дослідження:

  • 70% опитаних мешканців у громадах висловлюють свою думку через мережу Інтернет.
  • Інформацію про громади люди отримають частіше за всього через соціальні мережі – 63%, ЗМІ – 40%, месенджери – 32%, сайт громади – в середньому 24%.
  • 16% опитаних мешканців не користуються мережею Інтернет постійно або зовсім. 
  • 60% опитаних мешканців вважають власні громади комфортним місцем проживання. 
  • 94% опитаних мешканців вважають важливим розвивати культурне та креативне підприємництво у громадах, але лише 11% від опитаних осіб готові долучитись до ініціативної групи з розвитку культури та креативного підприємництва у громаді. 

Всього в дослідженні взяло участь 2 тисячі 930 людей. Індивідуальні інтерв’ю пройшли 2 тисячі 630 мешканців, онлайн 300.

Жителі мали:

  • назвати елементи культурної спадщини, які збереглися в їх населених пунктах;
  • згадати про історичні, архітектурні та природні пам’ятки;
  • назвати самобутні, історичні, культурні події, майстрів, колективи, підприємців, що працюють у сфері культури; 
  • виділити із цього масиву те, чим більше люди пишаються; 
  • назвати інформаційні ресурси громад; 
  • визначити власний рівень задоволення розвитком культури.

Так, за результатами дослідження в базу ресурсів внесено майже 1,6 тисячу об’єктів. Сформовані інтерактивні карти з ресурсами громад у сфері культури – п'ять карт (для кожної громади), нанесено 127 ресурсів.

Створено базу стейкхолдерів (фізичні та юридичні особи, які мають легітимний інтерес у діяльності організації, тобто певною мірою залежать від неї або можуть впливати на її діяльність, - ред.) – для кожної з п'яти громад, з загальною кількістю 544 осіб. 

Нагадаємо, одеський міський голова Геннадій Труханов розпорядився виділити кошти на визначення рейтингу Одеси за міжнародною шкалою в рамках співпраці з міжнародними рейтинговими агентствами.

Київ посів перше місце у рейтингу Forbes, куди увійшли всі міста України з населенням понад 90 тисяч людей, за виключенням неконтрольованих територій, а Одеса лише 11 місце.

Міжнародний республіканський інститут (МРІ) оприлюднив щорічне Українське муніципальне опитування, найвищий показник задоволеності мешканців тими послугами та комфортом, що забезпечує їм міська влада, у 2021 отримала Вінниця, а от Одеса посіла лише 14 місце. 

Одеса посіла останнє місце у рейтингу «Індекс конкурентоспроможності міст України (ІКГ) 2021», який склали аналітики компанії Info Sapiens у співпраці з Інститутом економічних досліджень та політичних консультацій за підтримки Програми USAI "Конкурентоспроможна економіка України".

Поділитися