21 травня 2021 р. 13:24

Більше ніж у Львові: понад 50 гектарів центру Одеси на вихідні та свята планують зробити пішохідними

Більше ніж у Львові: понад 50 гектарів центру Одеси на вихідні та свята планують зробити пішохідними

Виконавчому комітету Одеської міської ради пропонують зробити центр міста пішохідним у вихідні та свята, заборонивши в'їзд туди більшості транспорту.   

Про це повідомив під час презентації проєкту пішохідної зони в історичному центрі Одеси голова департаменту транспорту, зв'язку та організації дорожнього руху Одеської міської ради Сергій Тетюхін

За його словами, планують зробити пішохідними частини вулиць: Катерининської, Рішельєвської, Пушкінської та обмежити зону Грецькою та Преображенською. Таким чином пішохідні зони, що вже існують, об'єднають між собою, та в результаті планують отримати ділянку вільну від автівок площею 52 гектари - більше ніж у Львові. Кількість пішохідних вулиць зросте до 10 проти однієї (Дерибасівської, - ред.) зараз.  

 

Транспорт планують зупиняти за допомогою чотирьох пропускних пунктів, що спочатку організують патрульні поліцейські за допомогою муніципальної варти та паркувальних інпекторів, а потів планується встановлення автоматичних перешкод, що пропускатимуть транспорт людей, що мешкають в цих зонах, вантажівки з товарами для крамниць та інших закладів (в нічний час), розташованих на цій території та екстрених служб. Автолюбителям пропонуватимуть покинути пішохідну зону з 18:00-19:00 п'ятниці.

     

За словами Сергія Тетюхіна, експерти департаменту підрахували, що в одеситів з обмеженням залишиться 920 вільних для безкоштовної парковки місць в 450 метрах від пішохідної зони та 1,9 тисяч у 600 метрах. Ще 800 машиномісць є на платних паркінгах. Втім, в департаменті готуються до негараздів, заторів та проблем із обмеженням руху напочатку втілення проєкту.  

 

За словами директорки департаменту міського господарства Наталя Мостовських, планується також благоустрій цих територій. Зокрема заміна освітлення, та покриття тротуарів на пішохідних вулицях. Загалом на території майбутньої пішохідної зони замінять десь 8 тис. кв. м. Потрібно видалити 19 дерев, проте обіцяють висадити 39 дерев. Мусорні контейнери пропонується зібрати в модульні загородження задля зменшення неприємних запахів. 

Сітілайти, кабелі на фасадах, повітряні кабельні лінії рекламних конструкцій та апарати поповнення рахунків приберуть. Все це планується зробити до 10 червня.       

Наталя Мостовських зазначила, що більшість робіт мають зробити бізнесмени власники магазинів, кафе тощо. На думку директорки департаменту вони зацікавленні в цьому. За бюджетний кошт будут робити освітлення та деякі інші роботи. 

Нагадаємо, зростаюча кількість електричних засобів пересування, самокатів, мопедів тощо почало турбувати одеський муніципалітет, тож наразі в місті розробляють дорожню карту пересування такого транспорту містом з урахуванням нових послуг із прокату самокатів. 

У квітні Виконавчий комітет Одеської міської ради ухвалив обмеження в’їзду в Одесу та заборони зупинки і стоянки вантажних автомобілів із дозволеною максимальною масою понад 3,5 тонни на вулицях міста у робочі дні із 7:00 до 10:00 та з 17:00 до 20:00.

Раніше виконавчий комітет Одеської міської ради планував доручити Департаменту транспорту, зв’язку та організації дорожнього руху Одеської міської ради і комунальній установі «Спеціалізований монтажно-експлуатаційний підрозділ» розробити схеми організації дорожнього руху вантажівок низкою вулиць Одеси. 

Поділитися