20 березня 2021 р. 09:23

Більш ніж половина громад Одещини не мають центрів адміністративних послуг

Більш ніж половина громад Одещини не мають центрів адміністративних послуг

В Одеській області десять територіальних громад скористались допомогою Програми "ULEAD з Європою: створення ЦНАП" для облаштування належних Центрів надання адміністративних послуг, однак 55 громад поки що не мають їх взагалі.

Як інформує ULEAD Одеський регіональний офіс Програми ULEAD з Європою / ULEAD with Europe, станом на 1 січня 2021 року в Одеській області утворено 42 центри надання адміністративних послуг (скорочено - ЦНАП), зокрема:

  • при райдержадміністраціях – 24 ЦНАП;
  • при органах місцевого самоврядування – 18 ЦНАП (що складає 43% від загальної кількості).  

З них сім Центрів було утворено у містах обласного значення ще з 2014 року. 

Крім того, у п’яти містах області утворено по два ЦНАПи різними органами влади - і райдержадміністраціями, і міськими радами. Є також сільська громада, де утворено два окремих ЦНАП ще до об’єднання громад в адміністративному порядку.

Між тим, в офісі зазначають, що утворення центрів наразі стало обов'язковим. До того ж, міські та селищні ради в адміністративних центрах колишніх районів мають утворити ЦНАП до кінця цього року.

Міські, селищні та сільські ради, що представляють інтереси територіальних громад з населенням:
- понад 10 тисяч мешканців - мають утворити ЦНАП до 1 січня 2023 року;
- менше 10 тисяч мешканців - зобов’язані утворити ЦНАП до 1 січня 2024 року,  причому за умови виділення відповідного державного фінансування на будівництво, реконструкцію, облаштування приміщень та забезпечення обладнанням таких центрів. 

Враховуючи наявну на 1 січня цього року мережу утворених в області ЦНАП, органам місцевого самоврядування необхідно утворити 74 власних центрів, більшість з яких припадає на громади з населенням  менше 10 тисяч осіб.  

Нагадаємо, більше 112 тисяч гектарів земель сільськогосподарського призначення передано у власність територіальним громадам Одеської області.

Дві об'єднані територіальні громади Одеської області, які фінансували минулого року проекти бюджету участі, реалізували 13 з них на загальну суму 975 тисяч гривень. 

Поділитися