13 липня 2021 р. 19:24

Аудитори знайшли порушення під час будівництва школи в Біляївці фірмою депутата облради

Аудитори знайшли порушення під час будівництва школи в Біляївці фірмою депутата облради

Південний офіс Державної аудиторської служби перевірив закупівлі Управління містобудування, землевпорядкування та комунального майна Біляївської міської ради щодо будівельних робіт приміщень та будівель Біляївської загальноосвітньої школи №2 І–ІІІ ступенів (прибудова приміщень актової зали та учбових класів у Біляївці Одеської області).

Аудиторів цікавило дотримання вимог законодавства під час дев'яти процедур закупівель протягом усього періоду їх проведення, починаючи з 2016 року: планування, проведення процедур закупівель, укладання договорів про закупівлю, їх виконання.

Наразі школу відремонтовано, проте за чотири роки проведення реконструкції фактична вартість робіт зросла майже вчетверо через невиконання сторонами зобов’язань у частині дотримання термінів проведення реконструкції будівель навчального закладу та постійного коригування проєктно-кошторисної документації (з початкової – 8,1 млн грн до 31 млн грн).

Результати перевірки засвідчили, що під час проведення процедури закупівель перевагу надано одному конкретному підрядникові – ТОВ «Білд-Про», з яким управління із порушенням законодавства про закупівлі укладало упродовж чотирьох років договори за одним і тим самим предметом закупівлі – «Реконструкція Біляївської ЗОШ № 2 І–ІІІ ступенів – прибудова приміщень актової зали та учбових класів…». Роботи повільно тривали, проте вартість послуг від договору до договору постійно зростала.

Перевіркою виконання цим підрядником робіт виявлено порушення, що призвели до втрат, на суму 4,6 млн грн. Зокрема, установлено, що підрядником включено до актів роботи та витрати, які не відповідають договірній ціні та кошторисній документації, на загальну суму 3,1 млн грн. Це призвело до завищення вартості ремонтно-будівельних робіт та втрат фінансових ресурсів управління на зазначену суму.

Окрім цього, установлено завищення вартості виконаних робіт на загальну суму 514 тис. грн через необґрунтоване включення до вартості виконаних будівельних робіт коефіцієнта 1,2 за умови, що ускладнювали їх виконання. Також завищено фактичні обсяги виконаних робіт порівняно з обсягом, включеним до актів виконаних робіт та оплаченим в повному обсязі на загальну суму 146 тис. грн.
Об’єктові контролю надіслано вимогу про усунення виявлених порушень і поінформовано Біляївську міську раду.

Матеріали перевірки закупівель передані до Біляївської окружної прокуратури.

Зазначимо, що директором та кінцевим бенефіциаром ТОВ «Білд-Про» є Вадим Теплицький - депутат Одеської обласної ради від фракції політичної партії «Європейська Солідарність». 

Нагадаємо, Департамент капітального будівництва та дорожнього господарства Одеської обласної державної адміністрації оголосив тендер для обрання компанії, якій заплатять за ремонт (реставраційний) приміщень Одеського академічного українського музично-драматичного театру ім. В. Василька.

У червні минулого року стало відомо, що Український театр можуть закрити через проблеми з пожежною безпекою. Загалом рятувальники виявили у театрі 56 недоліків, значну частину з них працівники театру усунули, проте залишалося вісім проблемних питань, через які ДСНС не дозволяла театру працювати.

Станом на осінь 2019-го театру залишалося усунути лише три недоліки, а саме привести до ладу систему димовидалення; були відсутні сертифікати горючості для килимового покриття на другому, третьому і четвертому поверхах, яке стелили ще у 1999 році; а також у театрі не було сертифікату горючості на стелю в зоровому фойє, яка теж встановлена наприкінці минулого століття. Справа про закриття театру перебувала в апеляційному суді.  

Також восени минулого року обласний Департамент культури зміг виділити мільйон гривень для вирішення проблем з протипожежною безпекою Одеського академічного українського музично-драматичний театр ім. В. Василько.

Згодом обласна рада виділила Одеському академічному українському музично-драматичному театру імені В. Василька 2 мільйона 500 тисяч гривень на усунення недоліків протипожежної безпеки.

Поділитися