13 липня 2021 р. 16:57

Археологи знов розкопали Приморський бульвар та знайшли люльки з османськими клеймами

Археологи знов розкопали Приморський бульвар та знайшли люльки з османськими клеймами

Археологи під керівництвом доктора наук Світлани Іванової почали нові розкопки на Приморському бульварі в центрі Одеси та знайшли багато артефактів османського періоду історії Одеси.

Про це повідомив керівник Одеського відділення Українського інституту національної пам'яті Сергій Гуцалюк.

"Розкопки на можливому місці колишньої Литовської а потім Османської фортеці. Археологи знаходять багато артефактів османського періоду історії Одеси. Цегла та пиляний ракушняк, люльки та скляні пляшки з османськими клеймами", - зазначив він. 

Новий розкоп заклали в 25 метрах від пам'ятника Дюку де Рішельє і вже заглибилися більш ніж на два метри від рівня сучасної денної поверхні.

ФОТО: Сергій Гуцалюк.

Нагадаємо, студенти-історики під керівництвом професора Андрія Красножона та за участю відомого всім історика і краєзнавця Олександра Бабича 26 листопада 2020 року зняли плитку на Приморському бульварі в Одесі для проведення розкопок. Дослідники шукали залишки Хаджибейського замку, який взяв штурмом загін Йосипа де Рибаса 14 вересня 1789 року, місце розкопок було визначено вченими у 2019 році.

Щороку 2 вересня в Одесі святкують День міста. Ця дата суперечлива як і вік самого міста. Офіційно Одесі у 2020 році виповнилося 226 років, проте є думка, що дату заснування міста слід відміряти з першої згадки про фортецю Хаджибей, на місці якої стоїть місто. Тоді Одесі було б вже більше 600 років і дата змістилася б.

Фундаменту фортеці не знайшли, проте на думку дослідників, тепер є чіткий напрямок пошуків. Втім, місце розкопок привели до попереднього стану. 

Поділитися