21 жовтня 2021 р. 19:20

Апеляційний суд став на сторону супротивників будівництва апартаментів La Mer

Апеляційний суд став на сторону супротивників будівництва апартаментів La Mer

П'ятий апеляційний адміністративний суд задовільнив апеляційні скарги дачно-будівельного кооперативу «Трудовий відпочинок» та департаменту архітектури та містобудування Одеської міської ради на рішення Одеського окружного адміністративного суду щодо будівництва апартаментів La Mer на 13-й станції Великого Фонтану. 

Окружний суд став установою першої інстанції у розгляді позову дочірнього підприємства «Інтергал-Буд» ТОВ «Фірма «Інтергал» до департаменту архітектури та містобудування Одеської міської ради (третя особа: дачно-будівельний кооператив «Трудовий відпочинок» )про визнання протиправною бездіяльності та зобов`язання вчинити дії. 

Зокрема, забудовник вимагав внести до реєстру містобудівних умов і обмежень містобудівні умови та обмеження забудови земельної ділянки, що були отримані ним щодо будівництва курортно-рекреаційного розважального комплексу - пансіонату сімейного типу з вбудовано-прибудованими приміщеннями та підземним паркінгом на 13 ст. Великого Фонтану (біля концертного майданчика).

Одеський окружний адміністративний суд частково задовольнив позов забудовника, проте відповідачі оскаржили рішення. 

Під час розгляду справи обидва апелянти зазначили, що вищевказані містобудівні умови не зареєстровані та, на їх думку, мають ознаки фіктивності.

За результатами розгляду колегія суддів П'ятого апеляційного суду постановила:

  • апеляційні скарги ДБК «Трудовий відпочинок» та департаменту задовольнити;
  • рішення Одеського окружного адміністративного суду від 14 липня 2021 року – скасувати.
  • ухвалити у справі нове судове рішення, яким у задоволенні позову ДП «Інтеграл - Буд» ТОВ «Фірма "Інтеграл"» відмовити.

В грудні минулого року колегія суддів П'ятого адміністративного апеляційного суду розглянула скаргу дочірнього підприємства «Інтергал-Буд» на рішення Одеського окружного адміністративного суду від 14 вересня по справі за позовом до Одеської міської ради, департаменту архітектури та містобудування, Державної архітектурно-будівельної інспекції України про визнання протиправними та скасування рішення,  містобудівних умов та обмежень.

Одеський окружний адміністративний суд у вересні задовольнив заяву про забезпечення позову та заборонено управлінню інженерного захисту території міста та розвитку узбережжя Одеської міської ради, ДП «Інтергал-Буд» ТОВ «Фірма "Інтергал"» та іншим особам, здійснювати будь-які підготовчі та/або будівельні роботи на земельній ділянці на 13 станції Великого Фонтану в Одесі до набрання законної сили судовим рішенням по справі. 

У квітні цього року Одеський окружний адміністративний суд заборонив будівництво апартаментів La Mer на 13-й станції Великого Фонтану

У грудні 2019 року будівельна компанія «Інтергал-Буд» звернулася до Окружного адміністративного суду міста Києва з позовом до Державної архітектурно-будівельної інспекції України про визнання протиправним рішення про анулювання дозволу на будівництво комплексу апартаментів La Mer в Одесі. Таке рішення ДАБИ прийняла в жовтні того ж року. 

У листопаді 2019 року у місті будівництва навіть сталися два зсуви ґрунту.

Поділитися