22 листопада 2021 р. 12:40

Антимонопольний комітет вважає, що Чорноморський порт вичавив стивідора

Антимонопольний комітет вважає, що Чорноморський порт вичавив стивідора

Антимонопольний комітет України розпочав розгляд справи про порушення законодавства про захист економічної конкуренції державним підприємством «Морський торгівельний порт "Чорноморськ"».

Як повідомили в АМКУ, до них звернулося товариство з обмеженою відповідальністю «Автологістика», яке займається переміщенням на митну територію України автотехніки та інших транспортних засобів. ТОВ скаржилося на те, що ДП «МТП "Чорноморськ"» ніби чинить перешкоди у здійсненні стивідорної діяльності.

А саме:

  • необґрунтовано підвищує узгоджені сторонами тарифи на послуги зі зберігання автотехніки та транспортних засобів;
  • в односторонньому порядку відмовляється виконувати умови договору;
  • перешкоджає у доступі та вільному переміщенні працівників і транспорту ТОВ "Автологістика" територією Спеціалізованого поромного комплексу.

Такі дії ДП «МТП "Чорноморськ"» призвели до усунення ТОВ «Автологістика» з ринку стивідорних послуг у цьому морському порту.

Комітет вважає, що перераховані дії ДП «МТП "Чорноморськ"» містять ознаки зловживання монопольним становищем, відтак розпочинає розгляд відповідної справи.

Нагадаємо, у жовтні тимчасова адміністративна колегія Антимонопольного комітету України ухвалила рішення про накладення штрафів загальною сумою 4 мільйони 320,3 тисяч гривень на ТОВ «Аквилон Гранд» і ТОВ «Строй-Еліт», за порушення законодавства про захист економічної конкуренції. 

Управління капітального будівництва підписало договір з фірмою «Строй-Еліт» про реставрацію будівлі Старої біржі на Думській площі, 1, де знаходиться Одеська міська рада. 

Компанію ТОВ «Строй-Еліт» визнано реставратором будівлі замість ТОВ «Укрспецпроект», що відоме реставрацією будинку Руссова.

Заміна підрядника відбулась через те, що начальник управління з питань охорони об'єктів культурної спадщини Володимир Мещеряков повідомив, що реставратори будинку Руссова під час оновлення скульптур допустили серйозне порушення технології і саме через це в однієї з них відпало обличчя. 

Окрім того, директору підрядної компанії, що виконувала ремонтно-реставраційні роботи у приміщеннях будинку Руссова, у січні 2021 року повідомили про підозру у службовому підробленні та привласненні бюджетних коштів.

Проте ТОВ «Строй-Еліт» також є фігурантом кримінальної справи. Наприклад, у лютому 2020 року Київський районний суд Одеси дав слідчим доступ до документів компанії «Строй-Еліт» в рамках кримінальної справи, фігурантом якої є начальник управління капітального будівництва Одеської міськради Борис Панов.

Посадовців підозрюють у привласненні коштів міського бюджету при укладенні договорів з компанією на загальну суму майже 25 мільйонів гривень.

Втім, того ж року управління капітального будiвництва 11 лютого провело тендер для вибору підрядника, якому заплатять за реставрацію фасаду будівлі-пам'ятки архітектури на Єврейській, 12. Переможцем тендеру визначили ТОВ «Строй-Еліт», яке погодилося працювати за 20 мільйонів 999,9 тисяч гривень.

Нагадаємо, в лютому 2019 року начальник управління капітального будівництва міськради Борис Панов повідомив, що на схилах під будівлею Одеської мерії в процесі реконструкції планується побудувати опорні стіни і дренажні системи. 

У грудні 2018 року голова Одеської обласної державної адміністрації Максим Степанов підписав розпорядження, яким затвердив проектну документацію по робочому проекту «Реставрація будівлі Старої біржі за адресою: пл. Думська, 1 в Одесі. Коригування» загальною кошторисною вартістю 143 млн 623, 617 тис. грн.

Поділитися