24 травня 2020 р. 09:02

Знову трохи більше третини: Одеській залізниці недоплачують компенсації за перевезення пільговиків

Знову трохи більше третини: Одеській залізниці недоплачують компенсації за перевезення пільговиків

Акціонерне товариство «Укрзалізниця» планує поступове відновлення приміського руху через збитковість, яка викликана, в тому числі, через заборгованість міських рад та районних адміністрацій за перевезення пасажирів пільгових категорій. 

Як повідомили у пресслужбі Одеської залізниці, за три місяці 2020 року поїзди приміського сполучення регіональної філії «Одеська залізниця» АТ «Укрзалізниця» перевезли 601 тис. 107 пасажирів пільгових категорій на суму 13,3 млн грн, з яких отримано компенсацію від міських та районних адміністрацій в розмірі 4,7 млн грн, або 35,3% від необхідної суми.

Наприклад, в Одеській області відсоток компенсації за перший квартал 2020 року складає 35,6%, безпосередньо по місту Одеса – 38,1%. Варто зазначити, що з керівництвом Одеси раніше було підписано договір по компенсації на суму 5 млн грн з місцевого бюджету. Однак за даний період сума боргу по місту становить 2 млн грн.

Досить непроста ситуація склалася по Білгород-Дністровському, Балтському, Березівському,  Лиманському, Любашівському, Тарутинському районах та в місті Білгород-Дністровський де, не зважаючи на угоди, компенсацію за проїзд пільгових категорій громадян філія поки що не отримала.

Найгірший стан по Ананьївському та  Овідіопольському районах, де компенсація не отримується продовж уже трьох років.

В той же час більше 50% компенсації відшкодовано по Миколаївській області. Хоча там також є райони, які зовсім не платять. 

Один із найнижчих показників компенсації по Вінницькій області (в межах Одеської залізниці) -   2,7% Від двох районів  у 2020 році взагалі компенсація не відбувалася.

По Черкаській області заборгованість філії становить  2 млн грн,  з них – 674,2 тис грн заборгувала Черкаська міська рада. Компенсація по області складає лише 19,3%, по місту Черкаси  взагалі – 5,1%.

По Херсонській області компенсація на рівні 16,5%. Зовсім не відшкодовано збитки у 2020 році від Каланчацького та Великоолександрійського районів.

Водночас, по місту Херсон розрахунок за перевезення пільгових категорій населення здійснений в повному обсязі.

«Регіональна філія «Одеська залізниця» щороку зазнає величезних збитків, забезпечуючи приміські пасажирські перевезення. Тільки за 2019 рік на філії констатували 684 млн грн збитків у приміському сполученні. Рівень збитковості яскраво ілюструє відсоток покриття витрат доходами – цей показник становить 14,3%, тобто з кожної вкладеної гривні повертається тільки 14 копійок», - повідомили на підприємстві.

Нагадаємо, поїзди далекого і приміського сполучення регіональної філії «Одеська залізниця» за 12 місяців 2018 року перевезли 2 мільйона 700 тисяч пасажирів пільгових категорій на суму 61 мільйон 800 тисяч гривень, за що філією отримано компенсацію від міських і районних адміністрацій в розмірі 23 мільйона 600 тисяч гривень тобто тільки 38,2% від нарахованої суми.

Сума компенсації по Одесі в 2017 році становила 0 гривень за перевезення 611 тис. Пасажирів на суму 14 млн 857 тис. грн. У той час, як Одеська область компенсувала 30,3% - 2 млн 922 тис. Від 9 млн 651 тис. грн за перевезення 541 тис.пасажирів.

Нагадаємо також, що співробітники Служби безпеки України підозрюють начальника пасажирського вагонного депо станції «Одеса-Головна» Укрзалізниці у незаконному заволодінні бюджетними коштами, призначеними для ремонту спецтехніки. 

  

Поділитися