11 червня 2020 р. 17:12

У пункті тимчасового тримання Білгород-Дністровського прикордонного загону виявили недоліки заходів, пов'язаних з карантином

У пункті тимчасового тримання Білгород-Дністровського прикордонного загону виявили недоліки заходів, пов'язаних з карантином

Регіональна представниця Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в Одеській області Яна Кузьміна та регіональна координаторка взаємодії з громадськістю Уповноваженого в Одеській області Людмила Ямщикова відвідали пункт тимчасового тримання (ПТТ) Білгород-Дністровського прикордонного загону.

Про це повідомили у пресслужбі омбудсмана.

Як зазначається у повідомленні, монітори навідалися до установи з метою парламентського контролю за додержанням конституційних прав і свобод людини і громадянина та вивчення стану забезпечення заходів із запобігання та поширення гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2. На дату проведення моніторингового візиту у ПТТ утримувалося чотири особи – громадяни Ірану та Сирії.

Монітори виявили окремі недоліки щодо заходів, які вживаються з попередження проникнення і поширення коронавірусної хвороби. Зокрема, при вході до установи відсутня інформація щодо запровадження карантину та карантинних заходів. Не зважаючи на запровадження маскового режиму, військовослужбовці Білгород-Дністровського прикордонного загону використовують багаторазові маски, які закуповують за власний рахунок, а гумовими рукавичками майже не користуються.

Відсутні графіки дезінфекції та прибирання приміщень, що унеможливлює встановлення факту проведення дезінфекційних оброблень. Відсутній розпилювач дезрозчину. Відсутні швидкі тести на грип А та В, на SARS-CoV-2. Засоби індивідуального захисту після використання утилізуються неналежним чином. Утримуваним особам не проводиться щоденний медичний огляд та температурний скринінг.

Порушено право утримуваних на зв'язок із зовнішнім світом. Через відсутність технічного обладнання не забезпечується право на користування мережею Інтернет.

За результатами моніторингового візиту монітори направлять до керівництва Білгород-Дністровського прикордонного загону та Південного регіонального управління ДПСУ звіт з рекомендаціями щодо усунення всіх виявлених недоліків для невідкладного усунення недоліків.

Разом з тим, представниця омбудсмана зазначила, що керівництво Білгород-Дністровського прикордонного загону сприяло у проведенні цільового моніторингового візиту.

В установі запроваджено масковий режим. Перед входом на територію проводиться температурний скринінг за допомогою безконтактного термометру, однак Журнал реєстрації проведених скринінгів не ведеться.

Членами моніторингової групи з’ясовано, що у Білгород-Дністровському прикордонному загоні розроблений алгоритм дій персоналу у разі виявлення ознак інфекційного захворювання у затриманої особи (групи осіб) під час тримання в ПТТ в умовах карантину та алгоритм дій персоналу Білгород-Дністровського прикордонного загону під час доставляння затриманих осіб. В установі наявні два ліжко-місця підготовлені для тимчасової ізоляції осіб з підозрою на коронавірус СОVID-2019.

Нагадаємо, Регіональний представник Уповноваженого в Одеській області Геннадій Грозов та громадський монітор Тетяна Петракевич провели цільовий моніторинговий візит до ДУ «Пункт тимчасового розміщення біженців у місті Одеса» Державної Міграційної Служби України.

Поділитися