01 грудня 2020 р. 18:29

В Україні запрацювала інтерактивна мапа пожеж

В Україні запрацювала інтерактивна мапа пожеж

Центр розвитку інновацій у співпраці з Фондом ім. Гайнріха Бьолля створив інтерактивну мапу моніторингу пожеж, яка містить статистичні дані про пожежі в Україні за 2015-2020 роки, а також дозволяє оперативно відстежувати неконтрольовані горіння за останні дві доби.

Згідно цієї мапи, з 1 січня 2015 року по 1 грудня 2020 року в Одеській області зареєстровано 46 тисяч 445 пожеж. За цим показником регіон займає третє місце.  

ГІС-мапа доступна тільки у вигляді веб-версії й працює в бета-режимі, проте вже за пару тижнів відбудеться запуск покращеної версії, доопрацьованої спільно з Міністерством захисту довкілля та природних ресурсів України.

У створенні інструменту були використані відкриті супутникові, державні та недержавні дані (NASA, ESA-Європейське космічне агентство, OpenStreetMap, GeoPortalUA, ДержГеоКадарстру, ДСНС). На мапі можна побачити точне місце, кадастрову ділянку, час пожежі та її потужність. На сьогодні на мапі з 2015 по 2020 роки зафіксовано 619 500 пожеж у відкритих екосистемах України.

Відповідно до досліджень ЄКА, в Україні 60% пожеж припадають на сільськогосподарські райони. Біля 80% сезонних пожеж в агрополях, як зазначає голова ЦРІ Сергій Лобойко на прикладі пілотних громад проєкту «Не пали – компостуй!», повторюються на ділянках тих самих власників чи користувачів. Керівник ЦРІ вважає, що традиційні методи боротьби з підпалами (штрафи, чи інфокампанії) неспроможні повністю розв’язати проблему такого масштабу, натомість необхідно шукати інноваційні рішення.

Розробники сподіваються, що мапа допоможе місцевій та центральній владі спільно з активістами протидіяти та запобігати відкритому випалюванню залишків рослинності задля покращення якості повітря на території всієї країни. Останні зможуть самостійно на основі моніторингу пожеж організовувати волонтерські ініціативи зі сприяння гасінню великих пожеж, проводити інформаційну роботу з власниками земель та мешканців населених пунктів і громад, де регулярно відбувається відкрите паління.

Нагадаємо, судді, помічники суддів, кандидати на посаду, їхні родичі входять до кола суб'єктів електронного декларування в Україні. Їх декларації тепер в модулі YouControl People. 

Напередодні виборів депутатів місцевих рад та голів розробники сервису YouControl зібрали дані про кандидатів в депутати та голови у інструменті «передвибочий сканер», який розмістили на своїй сторінці. 

А раніше аналітики YouControl перевірили дані про великих платників опубліковані Державною фіскальною службою України в січні та визначили, що не всі з них «дожили» до вересня.

Поділитися