22 квітня 2020 р. 18:28

У п'яти селах Одеської області досі не знесли пам'ятники Леніну

У п'яти селах Одеської  області досі не знесли пам'ятники Леніну

Пам'ятники Володимиру Леніну все ще не демонтовані у селах Виноградівка, Городнє, Залізничне, Калчева Болградського району, а також у селі Первомайське Захарівського району.

Про це повідомили виданню LB.ua в департаменті культури Одеської обласної держадміністрації.

«Це останні пам'ятники Леніну в Україні, які стоять у центрах населених пунктів. Місцева влада не реагує ні на які запити. Ми вже писали і на сільські ради, і на поліцію, і на СБУ, і на Український інститут національної пам'яті, але все закінчується відписками від місцевих сільрад. Уже майже два роки це питання не вирішується», - розповів керівник ініціативи «Декомунізація. Україна» Вадим Поздняков.

В березні група «Декомунізація. Україна» звернулася до Національної поліції України через відновлення пам'ятника Володимиру Леніну у селі Залізничне Болградського району Одеської області. 

Нагадаємо, поліцейські Одеси почали розслідувати можливе виготовлення, поширення комуністичної, нацистської символіки та пропаганду комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів через наліпку з портретом Сталіна на склі однієї з автівок, що їздила вулицями міста.

Нагадаємо також, що на початку березня пам'ятники Леніну знесли в селах Голиця і Владичень Болградського району Одеської області.

В грудні співзасновник проекту «Декомунізація. Україна» Вадим Поздняков заявив про знесення бюста Леніна в селі Андріївка Білгород-Дністровського району. Вадим Поздняков заявив, що до весни 2020 року пам'ятники Леніну в Україні ліквідують повністю.

Поділитися