05 серпня 2020 р. 20:10

В приватному реабілітаційному центрі не вживають заходів для запобігання поширенню COVID-19

В приватному реабілітаційному центрі не вживають заходів для запобігання поширенню COVID-19

Регіональний представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в Одеській області Яна Кузьміна та регіональний координатор взаємодії з громадськістю Уповноваженого в Одеській області Людмила Ямщикова здійснили моніторинговий візит до приватного реабілітаційного центру «Крок до життя» з метою моніторингу дотримання прав мешканців та забезпечення заходів із запобігання поширенню гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2.

Як повідомили у пресслужбі омбудсмена, у закладі не вживаються протиепідемічні заходи із запобігання поширенню коронавірусної інфекції COVID-19, зокрема не розміщені інформаційні матеріали щодо профілактики коронавірусної інфекції.

На час дії карантину, відвідування мешканців та вхід до закладу сторонніх осіб не обмежено. Також у закладі не здійснюється щоденний температурний скринінг із занесенням результатів до спеціальних журналів. Моніторинговій групі  не було запропоновано виміряти температуру.

За результатами моніторингового візиту, керівнику центру буде скеровано звіт та надано письмові рекомендації щодо усунення виявлених недоліків та порушень.

Під час візиту було встановлено, що у закладі перебуває 12 осіб в умовах денного стаціонару. У будинку є все необхідне для комфортного проживання. Забезпечується право реабілітантів на доступ до свіжого повітря та зв’язок із зовнішнім світом.

Щодня в центрі працюють психологи, які практикують групові та індивідуальні форми роботи та постійно підвищують професійну кваліфікацію. У процесі реабілітації застосовуються науково-доказові методи реабілітації: когнітивно-поведінкова терапія, мотиваційне інтерв’ю, використовуються засоби арт-терапії.

Реабілітанти повідомили членам моніторингової групи про відсутність застосування до них жорстоких та таких, що принижує людську гідність, видів поводження та покарання.

Нагадаємо, у середу, 22 липня, в рамках реалізації національного превентивного механізму, начальник відділу регіонального представництва Секретаріату Уповноваженого ВРУ з прав людини в південних областях Валентин Михайлов та регіональний координатор взаємодії з громадськістю в Одеській області Людмила Ямщикова здійснили моніторинговий візит до комунальної установи «Великорибальський психоневрологічний будинок-інтернат», розташований у Саратському районі

Поділитися