04 грудня 2020 р. 19:18

В Одеській області російська мова втратила статус регіональної

В Одеській області російська мова втратила статус регіональної

Російська мова в Одеській області більше не є регіональною згідно з рішенням Одеського окружного адміністративного суду ухваленого в четвер, 3 грудня.

Про рішення повідомив активіст Святослав Літинський у Facebook. Відомо, що таке ж рішення було ухвалено у вересні 2020 року щодо міста Одеси.

"В Одеській області (рішення облради) - скасовано регіональну мову... Тепер всі посилання на рішення обласної ради про введення регіональної мови є нікчемними", - написав Святослав Літинський.

Нагадаємо, в серпні Одеський окружний адміністративний суд задовольнив клопотання позов заступника прокурора Одеської області визнавши протиправним та нечинним рішення Одеської міської ради про визнання російської мови регіональною в Одесі. 

Справа в тому, що закон України «Про засади державної мовної політики» який до того ухвалила Верховна Рада України, більш відомий як «закон Ківалова-Колесниченко» яким користувалися Одеська обласна та одеська міська рада приймаючи рішення, бу визнаний в 2018 году неконституційним, отже є підстави для скасування рішення міськради про реалізацію положень цього закону в Одесі.

На сесії 25 квітня 2018 року депутати Одеської міської ради розглянули проєкт змін до Регламенту його роботи. Як випливає з проєкту змін, вони торкнулися тільки трьох статей документа, прийнятого ще в листопаді 2015 року. Першим є норма щодо мови роботи міських зборів.

Згідно зі змінами при здійсненні повноважень радою та її органами обов'язковим засобом спілкування (мова актів, роботи, діловодства, документації тощо) буде українська мова як державна.

Нагадаємо також, що  жовтні минулого року Львівський апеляційний суд залишив без зміни рішення Шевченківського районного суду Львова, який визнав неправомірною відмову провідника поїзда сполученням Чернівці - Одеса спілкуватися з пасажирами українською мовою.

Поділитися