15 серпня 2020 р. 17:00

В Одесі стартувала Третя ромська школа громадсько-політичної участі

В Одесі стартувала Третя ромська школа громадсько-політичної участі

15 серпня, в Одесі, почала свою роботу Третя ромська школа громадсько-політичної участі-2020, яку організували спільно Одеська обласна організація ВГО "Комітет виборців України" та Громадська організація "Правозахисний ромський центр".

Її метою є навчання ромських активістів та активісток принципам розвитку лідерства, ефективним формам громадської та політичної участі, а також мережування та формування регіональної спільноти політично активних ромських лідерів.

Як пояснив президент Правозахисного ромського центру Володимир Кондур, участь у школі передбачає чотири навчальні модулі для відібраних 15 ромських активістів з подальшим їх залученням до проведення просвітницької роботи в громадах, де проживає ромська етнічна спільнота.

Перший модуль було присвячено політичній участі, системі органів влади та виборам. Наступні два модулі проходитимуть онлайн, їхніми темами будуть права людини та доступ до правосуддя, а також вивчення проблем у громадах і місцеві адвокаційні ініціативи. Під час заключного, четвертого модулю, який пройде вже в режимі офлайн, учасники та учасниці Школи вивчатимуть основи громадської діяльності в Україні, створення та менеджменту неурядових організацій, комунікацію та роботу зі ЗМІ.

Крім теорії, учасники виконуватимуть практичну роботу, зокрема розробляючи дорожні карти змін у громадах. У подальшому на їхній основі передбачається аналіз з подальшим формулюванням місцевих проблем та визначенням пріоритетів.

Після завершення навчання учасники Школи отримають сертифікати, а найбільш активний випускник або випускниця пройде безоплатне стажування у Верховній Раді.

"Ми сподіваємося, що ви станете справжніми агентами змін, які будуть покращувати життя ромів у своїх громадах, навчаться захищати права людей, будуть краще розуміти законодавство і вміти застосувати ці знання у житті", - зазначив під час відкриття Школи Володимир Кондур.

"Зараз українським громадянам, зокрема й ромським спільнотам, потрібно переходити від того, щоб щось просити у влади до того, щоб впливати на неї у законний спосіб. А для цього слід знати механізми впливу, розуміти їхнє застосування і впроваджувати їх у життя. Місцеві вибори 2020 року та нова конфігурація можливостей для громадського впливу в об’єднаних територіальних громадах є значним викликом та можливістю для ромських активістів і активісток, які прагнуть бути голосом як ромської спільноти, так і усієї місцевої громади. І саме для посилення потенціалу ромських активістів та активісток впливати на місцеву політику в громадах і проводяться наші навчальні програми", - розповів представник Одеського Комітету виборців Ігор Бринош.

"Знати основи державного управління, розуміти принципи функціонування влади і основи прав людини - важливо для громадського активіста. А сьогодні в нашій Школі навчається чимало ромських волонтерів, громадських діячів, яким такі знання вкрай потрібні", - наголосила тренерка школи, адвокатка Юлія Лісова.

"Я психолог за освітою і активно займаюся волонтерською, громадською діяльністю. І хочу відповідно розвиватися у цьому напрямку, а тому така Школа для мене дуже важлива. З одного боку, я хочу, аби мій народ жив краще, аби ми могли спільно вирішувати проблеми ромської спільноти, а з іншого боку - змінювати ставлення суспільства до ромів, аби в ньому ніколи не було місця упередженості і негативу", - розповіла учасниця Школи Ізаура Дрима.

Учасники Школи громадсько-політичної участі також провели флешмоб, підтримавши учасників протестів у Білорусі та виступивши проти насилля і порушення прав людини у сусідній державі.

"Ми відстоюємо верховенство прав людини та підтримуємо демократичні цінності, права і свободи людини. І тому нас непокоїть хвиля насилля, яку ми спостерігаємо у Білорусі, адже вищим джерелом влади у демократичній країні має бути народ, а не сила", - зазначили учасники Школи.

Нагадаємо,   Одеській області до місцевих виборів підготують 60 ромських активістів, які зможуть стати кандидатами на місцевих виборах 2020 року. 

Поділитися