29 грудня 2020 р. 16:18

В Одесі помер видатний археолог

В Одесі помер видатний археолог

Видатний археолог, викладач кафедри археології та етнології України Одеського національного університету ім. Мечникова Олександр Дзиговський помер в Одесі. 

Про це ІзбірКому повідомили на факультеті історії та філософії вишу. 

Олександр Дзиговський народився 15 лютого 1953 року у місті Гайвороні Кіровоградської області. Закінчив історичний факультет Одеського державного університету ім. І.І. Мечникова за фахом «історія» у 1975 році.
 
Викладав історію в сільській школі в 1975-1976 рр. Працював в Інституті археології АН УРСР – НАН України на посадах старшого лаборанта, молодшого наукового співробітника, наукового співробітника, старшого наукового співробітника в 1976-2000 рр. Очолював експедиції Інституту археології АН УРСР – НАН України, що проводили дослідження пам’яток давнини в зонах новобудов південного заходу України у 1989-2000 рр. 

У 1988 р. в Інституті археології АН УРСР захистив кандидатську дисертацію на тему «Сарматські племена Північно-Західного Причорномор’я (по даним могильників)». У 2003 році на спеціалізованій вченій раді для захисту докторських дисертацій при Одеському національному університеті імені І.І. Мечникова захистив докторську дисертацію «Історія сарматів Карпато-Дніпровського регіону».
 
В Одеському національному університеті імені І.І. Мечникова працював з 2000 р. Доцент кафедри археології та етнології України у 2000-2004 рр. Професор кафедри археології та етнології України з 2004 р.
 
О.М. Дзиговським розроблені та читаються нові спеціальні курси з історії та археології кочовиків євразійських степів доби раннього залізного віку та епохи раннього середньовіччя, методики камеральної обробки та лабораторних досліджень археологічних матеріалів, загальний курс з археології.
 
Основним напрямком його наукових інтересів є вивчення старожитностей сарматських племен, що мешкали на землях між Карпатами та Дніпром, та відтворення історії цих номадів. З даної проблематики ним опубліковано понад 100 наукових статей, а також дві авторські монографії та шість монографій у співавторстві.
 
Олександром Дзиговським вперше:

  • Узагальнено значний обсяг свідоцтв античної письмової традиції та даних археології про сарматів Карпато-Дніпровського регіону.
  • Охарактеризовано поховальний обряд та матеріальну культуру сарматського населення даної території,
  • Виявлені їхні локальні особливості.
  • Створено цілісну концепцію щодо історії сарматів на західній периферії євразійського степового поясу на рубежі ер, де уточнено час появи сарматів на землях західніше Дніпра та розкриті головні причини виходу сарматських племен в даний регіон. Визначено динаміку проникнення цих кочовиків на територію, що досліджується, і її заселення ними.
  • Виявлено етапи «сарматизації» регіону взагалі і окремих його районів, зокрема.
  • Визначені конкретні сарматські племена або племінні об’єднання, які мешкали на даних землях та установлено основні території, з яких мали місце їхні міграції в Карпато-Дніпровський регіон.
  • Досліджено взаємовідносини сарматів зі Стародавнім Римом, античними центрами Північно-Західного та Західного Причорномор’я, населенням кельтського, германського, фракійського, пізньоскіфського світів, на різних етапах історії цих номадів.
  • Визначені контактні зони сарматських племен з оточуючим їх різноетнічним середовищем і охарактеризована специфіка даних зон. 

Нагадаємо, видатний український письменник та громадський діяч, Академік Міжнародної Академії науки, освіти, промисловості та мистецтва при ЮНЕСКО, визначний популяризатор української  національної культури в світовому масштабі Богдан Сушинський помер 24 лютого.  

 У грудні з різних обставин померли відомі в Одесі та Україні люди: 

  • Геннадій Кернес, що виграв вибори міського голови в Харкові помер від ускладнень, викликаних COVID-19, яким він хворів з вересня. 
  • Виконавчий комітет Подільської міської ради повідомив про смерть колишнього першого заступника міського голови Володимира Таранчука.
  • Лідер партії «Союз Анархістів України» в Одесі, бізнесмен та колишній радник міського голови Одеси Вадим Чорний помер від інфекції коронавірусу. 
  • Оперна співачка, педагогиня, професорка та завідувачка кафедри сольного співу Одеської національної музичної академії Галина Поліванова померла у віці 91 року. 
Поділитися