08 липня 2020 р. 09:44

В червні порушення свободи слова в Одесі експерти зафіксували двічі

В червні порушення свободи слова в Одесі експерти зафіксували двічі

Експерти Інституту масової інформації зафіксували в Україні 21 випадок порушення свободи слова з них 20 стосувалися фізичної агресії проти журналістів.

Такими є дані щомісячного моніторингу Інституту масової інформації «Барометр свободи слова».

Різке зростання в червні зафіксовано в категорії «перешкоджання журналістській діяльності» – 16 випадків (у травні – п’ять). Це пов’язане з карантинними обмеженнями та масовими акціями.

Порушення зафіксовано в семи регіонах. Лідирує Київ з 10 випадками, далі йде Херсонщина (три), Дніпропетровщина, Одещина та Полтавщина – по два випадки, Запоріжжя та Хмельниччина – по одному.

Наприклад, знімальну групу одеського 7 телеканалу не пустили 5 червня на сесію Авангардівської селищної ради (Одеська область). Про це повідомляється на сайті 7 телеканалу.

Як пояснила прессекретарка селищної ради Світлана Рябоконь, таке рішення ухвалили самі депутати. На сесію намагалися потрапити й місцеві мешканці, проте їх також не допустили. 

«Депутати розглянули рішення і проголосували проти допуску. Ніхто проти рішення не голосував, утрималися три людини», – прокоментувала Світлана Рябоконь.

Знімальна група каналу написала заяву в поліцію.

12 червня Журналістів не пустили до зали Шевченківського районного суду Києва, де обирається запобіжний захід колишньому лідеру одеського осередку «Правого сектору» Сергію Стерненку. Про це повідомляє Громадське, журналіст якого знаходиться в суді.

За словами журналіста, до зали суду, де мають обирати запобіжний захід, не пускають ні журналістів, ні операторів, хоча ще вчора пускали.

Служба охорони сказала, що до зали можуть пустити не більш ніж 20 фотографів і операторів, повідомляє «Тиждень».

Як пише видання, охоронці не відповідали на запитання, чиє це розпорядження. У людей, які заходять до зали засідань, вилучають пляшки води, «аби їх не використали в якості зброї».

Того ж дня в Одесі  під час інспекції місцевого ринку «Привоз» на знімальну групу телеканалу ZIK напали невідомі молодики. Про це з Одеси повідомила кореспондентка Алла Жизневська.

За словами Жизневської, вона звернулася до Держпродспоживслужби для того, щоб перевірити, чи на ринку продають безпечні продукти, адже відповідних документів в однієї з продавчинь не було. 

Згодом, додала вона, на ринку з’явилися невідомі молодики, які перешкоджали та забороняли знімати.

"В один момент з’явилися шість чоловіків різної статури, почали виштовхувати нас за двері. Не представившись, не пояснивши, у чому справа, сказали, що тут знімати не можна, і почали нас виштовхувати. Ми вийшли на вулицю, хлопці нас оточили. Я викликала поліцію. Поки ми очікували патрульних, вони 15 хвилин стояли, оточивши нас, знімали на телефон. Я представилася, показала своє посвідчення, хлопці нам не представилися. В один момент хтось їм зателефонував, і вони синхронно розійшлися в різні сторони", – розповіла кореспондентка.

Водночас Алла Жизневська повідомила, що заяву в поліцію не писатиме.

Також експерти ІМІ зафіксували два випадки побиття та по одному випадку погроз, пошкодження майна журналіста та непрямого тиску.

Нагадаємо, Інститут масової інформації (ІМІ) нарахував 19 випадків порушення прав журналістів в Одесі та Одеській області у 2019 році, що ставить Одесу на друге місце в ТОП-5 за цим критерієм

Поділитися