06 червня 2020 р. 11:10

У Татарбунарах впроваджується постійна соціально-психологічна підтримка вразливих груп

У Татарбунарах впроваджується постійна соціально-психологічна підтримка вразливих груп

Відповідно до узгодженого з районним сектором пробації плану дій, правники та медіаторка Громадського центру правосуддя в м. Татарбунари щомісячно проводитимуть з клієнтами пробації соціально-психологічну роботу та сприяти їх включенню в життя громад. Аналогічна робота проводиться з матерями з вразливих груп, які перебувають в обласному центру матері та дитини «Життя». Також на початку червня 2020 року представники Громадського центру правосуддя владнали конфлікт між місцевою владою та ромами-підприємцями щодо організації торгівлі на міському ринку. 

Про це повідомляє пресслужба Одеської обласної організації ВГО «Комітет виборців України».

29 травня під час спільної координаційної наради Громадський центр правосуддя в м. Татарбунари та районний сектор пробації узгодили консолідацію зусиль для підтримки людей, що опинилися в кризовій ситуації та отримали перший вирок. Медіаторка Громадського центру правосуддя щомісячно під час реєстрації клієнтів пробації буде проводити з ними соціально-психологічну роботу та індивідуальні консультації з питань протидії домашнього насильства, профілактики скоєння повторного правопорушення, мотивації щодо позитивного планування майбутнього, роботу з агресією під час вирішення конфліктних ситуацій. Робота буде вестись за методом кейс-менеджменту (ведення випадку) і почнеться саме з виявлення потреб клієнтів, для чого розроблена відповідна анкета. Крім цього, будуть проводитись інформаційні заходи та тренінги, направлені на соціальну адаптацію та психологічну підтримку клієнтів пробації. Керівниця Татарбунарського сектору пробації Алла Мукієнко підкреслила, що більшість їхніх клієнтів – це молодь, і для роботи з ними не вистачає психологічної допомоги, яка допомогла б підвищити результативність роботи сектору та покращити не тільки соціальне становище, але й психологічний стан клієнтів пробації. 

1 червня відбувся вже перший спільний прийом клієнтів пробації, протягом якого медіатора Громадського центру правосуддя Світлана Гудь надала п'ять індивідуальних соціально-психологічних консультацій клієнтам пробації. Це переважно молоді люди віком 18-25 років, які вперше отримали покарання через скоєні крадіжки. Під час бесід оцінили потреби в соціальній, психологічній допомозі та питаннях правового характеру. Також провели оцінку ризиків повтору правопорушень, виявили плани на найближче майбутнє клієнтів.

Так, під час бесіди з 18-річним Вадимом, у якого перше правопорушення, виявили його бажання отримати професію та дізналися, що хлопець цікавиться електрикою. Керівниця відділу пробації Алла Мукієнко запропонувала можливість навчання через Центр зайнятості та одразу надала направлення до установи. Вадиму така пропозиція сподобалась, оскільки у родини можливості вчити хлопця немає, а робота потрібна. Керівник Громадського центру правосуддя Леонід Семененко особисто супроводив Вадима до Центру зайнятості, де спільно зі спеціалістами Центру узгодили перелік необхідних документів та строки оформлення на навчання.

Окрема консультація була з сімейною парою, де спостерігалось періодичне домашнє насильство по відношенню до жінки на грунті зловживання алкоголем. Вдалось обговорити інтереси сімейної пари, проаналізували поведінку сторін під час конфліктних ситуацій, попрацювали з агресивним станом. Також провели оцінку, як змінилась поведінка подружжя після отримання покарання. Зокрема, жінка зазначила, що поки випадки насилля не повторювались, а також чоловік не зловживає алкоголем в тій кількості, як це було раніше. Домовились, що пара буде проходити спільні періодичні консультації з психологом і надалі. 

Також медіаторка Громадського центру правосуддя Світлана Гудь взяла участь у спільному тренінгу «Відповідальне батьківство - щасливе дитинство», який проводився у Татарбунарському секторі пробації для батьків неповнолітніх, які перебувають у конфлікті з законом. Після закінчення тренінгу для 11 клієнтів пробації надані правові консультації адвокатом Громадського центру правосуддя Олександром Ковпаком та представницею Татарбунарського бюро правової допомоги Інгою Дмитрієвою. Основними питаннями, які цікавили  молодих людей, було оформлення права власності на нерухоме майно (в тому числі на земельні ділянки сільськогосподарського призначення), оформлення та виконання договорів оренди земельних ділянок, відповідальність за невиконання батьками обов’язків по вихованню дітей.

Окремий напрямок соціально-психологічної підтримки Громадського центру правосуддя – це матері з вразливих груп, які перебувають в Центрі матері та дитини «Життя» (с. Струмок Татарбунарського району). Наприкінці травня 2020 року медіаторка Світлана Гудь провела декілька зустрічей як з персоналом Центру матері та дитини, так і з його підопічними жінками. Під час зустрічей ідентифіковано низку проблем щодо взаємодії з профільними соціальними державними структурами. Зокрема, є потреба в залученні до повноцінної співпраці профільних лікарів, які б могли проводити інформаційні заходи та формувати позицію підопічних жінок щодо здорового способу життя (зокрема інфекціоністів та педіатрів). Окремо потрібно залучати спеціалістів управління соціального захисту населення та пенсійного фонду. Представниками Громадського центру правосуддя запропоновано створити мультидисциплінарну команду для підтримки жінок з вразливих груп, до якої включити спеціалістів різних профілів (лікарів, психологів, правників, працівників соціальних державних установ).

Окремо було вивчено документообіг Будинку матері та дитини, зокрема договори, які укладаються з жінками, що прибувають до будинку. З певних аспектів фахівці Громадського центру правосуддя запропонують певні зміни та доповнення до документів. Також постало питання щодо розробки Етичного кодексу працівників центру та спеціалістів, що будуть залучатись до роботи у мультидисциплінарній команді. В спільних планах на літні місяці узгоджено проведення індивідуальних зустрічей та групових дискусій, які допоможуть молодим матерям працювати над собою, формувати впевненість у  собі, навчитись планувати своє майбутнє. Адвокатом Громадського центру правосуддя Олександром Ковпаком буде розроблена карта соціальної допомоги для жінок, які прибувають до Центру матері та дитини – з переліком соціальної допомоги, необхідних для її отримання документів, а також місцевих контактів надавачів такої допомоги.

У перших числах червня 2020 року, представники Громадського центру правосуддя владнали конфлікт між місцевою владою та ромами-підприємцями щодо організації  торгівлі на міському ринку міста Татарбунари. Початкова тристороння зустріч була ініційована представниками ромської організації «Бахтало» - Олександром та Федором Карай, міським головою Андрієм Глущенко та керівником Громадського центру правосуддя Леонідом Семененко. Присутній на зустрічі заступник міського голови Олександр Лєсніченко повідомив, що за інформацією директора міського ринку, більшість ромів, які реалізують свої товари на території ринку, від сплати ринкового збору відмовляються та безпідставно займають торгові місця в проходах ринку. Хоча є чіткий припис представників санітарно-епідеміологічної служби щодо суворої заборони торгівлі у проходах під час карантину. Представники ромської спільноти говорили про вибірковість санкцій, адже поряд з ними без проблем торгують свіжою рибою інші підприємці. Леонід Семененко зазначив, що важливо всім дотримуватись карантинних обмежень, оскільки робота ринку може бути взагалі призупинена, і від цього потерпатимуть як всі підприємці без роботи, так і багато містян без продуктів харчування. 

Спільно було напрацьовано три рішення для врегулювання ситуації: ринок дає можливість ромам-підприємцям перейти для торгівлі на дозволені місця на стійках не дальше трьох метрів від попередніх місць; роми-підприємці укладають з адміністрацією ринку відповідні договори та сплачують ринковий збір; працівники ринку спільно з ромами-підприємцями забезпечують дотримання необхідних карантинних обмежень. Наступна зустріч відбулася 2 червня вже у форматі включення директорки міського ринку Галини Чумаченко. Як повідомив ромський активіст Олександр Карай, представник ГО «Бахтало», зустріч з представниками ринку пройшла успішно. Наразі роми-підприємці повернулись до торгівлі на ринку, одночасно запущено підготовку відповідних договорів, в яких будуть відображені гарантії для обох сторін. 

Діяльність Громадського центру правосуддя в м. Татарбунари впроваджується Одеською обласною організацією ВГО «Комітет виборців України» за фінансової підтримки Європейського Союзу в рамках проекту «Громадський центр правосуддя як  мульти-функціональна платформа розвитку правосуддя в громадах». 

Поділитися