17 грудня 2020 р. 14:24

Суд задовольнив 49 позовів прокуратури щодо землі в Затоці

Суд задовольнив 49 позовів прокуратури щодо землі в Затоці

Одеський окружний адміністративний суд задовольнив 49 позовів Білгород-Дністровської місцевої прокуратури щодо визнання незаконними рішень Затоківської селищної ради про передачу земель рекреаційного призначення загальною площею майже п'ять гектарів у власність осіб під індивідуальне дачне будівництво.

Про це повідомили у пресслужбі прокуратури Одеської області.

Суд погодився з доводами прокуратури про те, що земельні ділянки було відведено у приватну власність з метою уникнення відчуження на конкурентних засадах особливо цінних земель рекреаційного призначення на узбережжі Чорного моря, що призначені для відпочинку необмеженого кола громадян.

За результатами розгляду справи суд констатував, що рішеннями селищної ради про передачу земельних ділянок у приватну власність фактично допущено незаконну зміну цільового виду використання земель рекреаційного призначення, порушення якого має наслідком скасування таких розпоряджень.

Слід зазначити, що наразі на розгляді суду перебувають ще 35 аналогічних позовів прокуратури щодо земель площею 3,5 га.

Нагадаємо, в листопаді прокурори Білгород-Дністровської місцевої прокуратури звернулись до Одеського окружного адміністративного суду з позовами про визнання протиправними та скасування рішень Затоківської селищної ради, якими надано дозволи на розроблення проєктів землеустрою щодо відведення у власність 43 земельних ділянок рекреаційного призначення загальною площею понад чотири гектари.

В липні прокуратура Одеської області звернулась до Господарського суду Одеської області з позовом про визнання недійсним рішення тендерного комітету і договору про закупівлю на суму понад 17 мільйонів гривень.

В червні суд касаційної інстанції задовольнив скаргу прокуратури Одещини та скасував рішення попередніх інстанцій про відмову у задоволенні позову Білгород-Дністровської місцевої прокуратури щодо визнання незаконним рішення Затоківської селищної ради про передачу землі рекреаційного призначення площею 0,05 га у власність особі під індивідуальне дачне будівництво, а також визнання недійсним свідоцтва про право власності на цю землю.

 21 лютого 2020 року, Білгород-Дністровський міськрайонний суд задовольнив клопотання прокуратури та заарештував 87 ділянок загальною площею майже 7 га по вул. Вокзальній та бульвару Золотий берег у Затоці. 

У грудні 2019 року суд задовольнив позов прокуратури і визнав незаконними рішення Затоківської селищної ради, що стосуються відведення у власність громадян землі під індивідуальне дачне будівництво в межах першою і другою смугами узбережжя Чорного моря. Йшлося про 48 земельних ділянок площею понад 2,5 гектара і вартістю близько 50 мільйонів гривень.

У серпні 2019-го Офіс президента України доручив Службі безпеки України та ДАБІ перевірити законність дій Затоківської селищної ради в Одеській області про затвердження детальних планів територій.

У квітні того ж року П'ятий апеляційний адміністративний суд в Одесі, частково задовольнив апеляцію низки громадських організацій Затоки, а саме зупинив дію рішення сільської ради Затоки і рішення Білгород-Дністровського міськради про затвердження містобудівної документації детальних планів території в межах Затоки і Білгород-Дністровського.

Поділитися