13 листопада 2020 р. 22:24

Суд заборонив будівництво житлового комплексу на одеському убережжі

Суд заборонив будівництво житлового комплексу на одеському убережжі

Одеський окружний адміністративний суд завершив розгляд справи за адміністративним позовом Олега Михайлика до Державної архітектурно-будівельної інспекції України, за участю третьої особи товариства з обмеженою відповідальністю «Жемчужина».

Як зазначили в пресслужбі суду, судді дійшли висновку, що позов підлягає задоволенню та визнав протиправними дії ДАБІ України щодо видачі дозволу на будівництво комплексу адміністративних будівель та допоміжних споруд громадського призначення для розвитку інфраструктури відпочинку за адресою: м. Одеса, Приморський район, пляж «Аркадія», 1 та пляж «Аркадія», 3, скасував дозвіл та зобов’язав ДАБІ України вести відомості до реєстру дозвільних документів про його скасування. 

За наслідками розгляду справи суд дійшов висновків, що посадові особи Державної архітектурно-будівельної інспекції України, приймаючи рішення про надання дозволу на виконання будівельних робіт діяли протиправно, оскільки генеральним планом та планом зонування міста Одеси передбачається використання вказаної земельної ділянки під розміщення «Парк "Ювілейний"» та не передбачено будівництво комплексу адміністративних будівель та допоміжних споруд громадського призначення для розвитку інфраструктури відпочинку.

Крім того, земельні ділянки, на яких проводилися будівельні роботи, розташовані в рекреаційні зоні та належать до земель рекреаційного призначення, а також будівництво комплексу адміністративних будівель та допоміжних споруд здійснюється на земельних ділянках, які знаходяться менше ніж 100 м до лінії урізу води. Це означає, що намір здійснити таке будівництво ТОВ «Жемчужина» не відповідає вимогам Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності», Водного кодексу України, генерального плану та плану зонування території (зонінг) міста Одеси.

Нагадаємо, рішенням Київського районного суду Одеси задоволено позов Одеської місцевої прокуратури №1 та витребувано з незаконного володіння пансіонат «Борей» по проспекту Свободи в Одесі площею 660 квадратних метрів вартістю понад 11 мільйонів гривень, який є державною власністю.

Нагадаємо також, що Господарський суд Одеської області розглянув справу за позовом прокуратури до Одеської міської ради та ТОВ «Варда Плюс» про визнання незаконними рішень, визнання недійсним договору оренди землі на Французькому бульварі в місті Одесі. 

Нагадаємо також, що Господарський суд Одеської області відмовив забудовникові, який хотів закрити справу про будівництво прямо на березі моря, на Французькому бульварі, 1/5. Прокуратура оскаржує передачу в оренду земельної ділянки на території одеського яхт-клубу. 

Поділитися