03 вересня 2020 р. 13:32

Суд заарештував танкер Delfi: з судновласника хочуть стягнути більше 2 мільйонів

Суд заарештував танкер Delfi: з судновласника хочуть стягнути більше 2 мільйонів

Господарський суд Одеської області наклав арешт на майно компанії-судновласника Mister Drake PC - танкер Delfi, який поки що знаходиться на пляжі «Дельфін». 

Як йдеться в ухвалі суду таким чином частково задовольнили вимоги Адміністрації морських портів України яка намагається стягнути з компанії 2 мільйони 355,7 тисяч гривень.

АМПУ вимагала забезпечити позов накладенням арешту на судно, з правом його переміщення, віддалення та видалення Державним підприємством «Адміністрація морських портів України» в особі Одеської філії або іншими особами за дорученням останнього, а також заборонити відповідачу вчиняти певні дії, а саме відчужувати, передавати в користування, оренду, лізинг, концесію, управління, заставу, безоплатне користування судно Delfi. Окрім того адміністрація вимагала заборонити іншим особам вчиняти будь-які дії щодо судна Delfi, пов`язані з його відчуженням та передачею. 

Однак суд вирішив, що вжиття такого заходу забезпечення як заборона відповідачу вчиняти певні дії, а саме, відчужувати, передавати в користування, оренду, лізинг, концесію, управління, заставу, безоплатне користування судно Delfi, є втручанням у мирне володіння власником своїм майном та порушенням прав власника є неприпустимим та відмовився задовольняти ці вимоги АМПУ.

За наявності поданих заявником до суду доказів права власності на судно у Mister Drake PC відсутні підстави вважати імовірним вжиття іншими особами дій щодо відчуження та передачі судна Delfi, внаслідок чого також не підлягає судом задоволенню заява позивача в частині заборони іншим особам вчиняти будь-які дії щодо судна Delfi, пов`язані з його відчуженням та передачею.

Нагадаємо, в серпні Господарський суд Одеської області відмовив Адміністрації морских портів України в клопотанні про арешт танкеру Delfi та стягнення з судновласника 2 мільйонів 355 тисяч гривень.

Нагадаємо також, що компанія-судновласник танкеру Delfi звернулася до суду з клопотанням про заборону Адміністрації морських портів вчиняти будь-які дії з судном. 

Раніше міністр інфраструктури Владислав Кріклій повідомив, що затонулий в Одесі танкер Delfi мають відбуксирувати до порту Чорноморськ за два тижні, бо підряднику дали термін до Дня Незалежності України, який відзначається 24 серпня.

Ще раніше Адміністрація морських портів України підписала тристоронню угоду з ТОВ «Бруклін-Київ» і ТОВ «Краншип» про те, що танкер Delfi, що застряг на пляжі в Одесі, приберуть без залучення бюджетних коштів.

Увечері 21 листопада 2019 року стало відомо, що сильний штормовий вітер зірвав з якоря танкер Delfi, і судно знесло до берегів Одеси.

Поділитися