31 серпня 2020 р. 09:58

Суд визнав протиправним рішення Одеської міськради про надання російській мові статусу регіональної

Суд визнав протиправним рішення Одеської міськради про надання російській мові статусу регіональної

Одеський окружний адміністративний суд задовольнив клопотання позов заступника прокурора Одеської області визнавши протиправним та нечинним рішення Одеської міської ради про визнання російської мови регіональною в Одесі.

Як йдеться в рішенні суду, що закон України «Про засади державної мовної політики» який до того ухвалила Верховна Рада України, більш відомий як «закон Ківалова-Колесниченко» визнаний в 2018 году неконституційним, отже є підстави для скасування рішення міськради про реалізацію положень цього закону в Одесі.

Представники міської ради намагалися заперечити вимоги заступника прокурора, наполягаючи, що позов є прямим втручанням прокурора до владно-управлінських функцій.

Як розповів на своїй сторінці у Fcebook львівський активіст Святослав Літинський? прокуратура Одеської області спочатку намагалася уникнути суперечок з міською радою стосовно цього рішення, однак у жовтні 2019 року активіст виграв суд в Прокуратури Одеської області, змусивши розглянути своє звернення. Після цього заступник прокурора Одещини подав позов на міськраду Одеси.

Нагадаємо, на сесії 25 квітня 2018 року депутати Одеської міської ради розглянули проєкт змін до Регламенту його роботи. Як випливає з проєкту змін, вони торкнулися тільки трьох статей документа, прийнятого ще в листопаді 2015 року. Першим є норма щодо мови роботи міських зборів.

Згідно зі змінами при здійсненні повноважень радою та її органами обов'язковим засобом спілкування (мова актів, роботи, діловодства, документації тощо) буде українська мова як державна.

Нагадаємо також, що  жовтні минулого року Львівський апеляційний суд залишив без зміни рішення Шевченківського районного суду Львова, який визнав неправомірною відмову провідника поїзда сполученням Чернівці - Одеса спілкуватися з пасажирами українською мовою.

Поділитися