31 грудня 2020 р. 13:29

Топ найважливіших подій 2020 року для Одеської області

Топ найважливіших подій 2020 року для Одеської області

В останній день минулого року, 31 грудня, ІзбірКом вирішив зібрати найважливіші події минулого року, деякі з них не лише впливали на життя мешканців Одеської області впродовж 2020 року, але й точно впливатимуть на події в регіоні в 2021 році. 

Отже сімка найважливіших подій 2020 року для Одеської області від ІзбірКому.

COVID-19 

Певно найбільший вплив на життя Одеської області вчиняє коронавірусна хвороба COVID-19, з весни ця інфекція впливає на економіку та соціальне життя регіону. 

Наразі в регіоні зареєстровані з початку пандемії 71 тисяча 125 випадків інфікування коронавірусом серед мешканців регіону. Втім в Україні в цілому ця цифра сягає 1 мільйона 55 тисяч 47 випадків, а в світі виявлено 82 мільйони 745 тисяч 355. Померли в усьому світі від цієї хвороби 1 мільйон 805,4 тисячі людей.  Перехворіли президент України, міністр охорони здоров'я Максим Степанов,  Одеський міський голова Геннадій Труханов, та низка голів громад Одеської області.

Однак не лише здоров'я але й гаманці мешканців Одеської області постраждали від пандемії адже в Україні 11 березня через загрозу поширення коронавірусної інфекції ввели карантин. Не оминуло це і Одеси: всіх зобов'язали носити маски, притримуватись дистанції, запрацювали нові правила пасажирських перевезень, закрили всі заклади громадського харчування і непродуктові магазини. Порушників карантину штрафували на 17 тисяч гривень. 

Це не минуло для економіки непомітно. Закриті кафе та люди, які змушені були сидіти без роботи коштували, наприклад, бюджет Одеси наприкінці травня  недоотримав 477 мільйонів гривень.

В травні Кабмін трохи послабив карантин тож ситуація трохи виправилася, однак кількість випадків захворювання збільшувалася так само як і кількість померлих.   

Тож в листопаді ввели карантин вихідного дня, який продовжувався три тижні та викликав соціальне напруження в Одеській області. Так в Одесі на ринку «Сьомий кілометр» підприємці влаштували бунт проти карантину вихідного дня в Україні. Бізнесмени на знак протесту перекрили дорогу та погрожують оголосити голодування. 

Підприємці Київського ринку Одеси влаштували акцію протесту через карантин вихідного дня та перекрили вулицю Грушко у мікрорайоні Таїрове. 

В грудні Міністерство охорони здоров'я заявило, що задоволено результатами, тож його не подовжили

Втім закінчення 2020 року не призведе до завершення пандемії. Тож 2021 рік також почнеться під знаком COVID-19, наприклад, Кабінет міністрів України вирішив запровадити посилені карантинні обмеження з 8 по 24 січня. Хоча наразі вже є вакцина і Україна планує придбати 1,9 мільйонів доз, а ще 8 мільйонів отримає безкоштовно. 

 Детальніше про ситуацію з карантином та коронавірусом у регіоні у нашій стрічці.

Також слідкуйте за перебігом подій щодо коронавірусу у нашій хроніці, яка постійно оновлюється.

Про те, як жили українці впродовж весни, які зміни до законодавства ухвалювалися читайте у матеріалі Хроніка коронавірусу в одеському регіоні, Україні та світі.

ВИБОРИ

Ще однією важливою подією яка буде впливати на життя регіону найближчі п'ять років стало обрання депутатів місцевих рад та голів громад в Одеській області. 

Бюджети України, за підрахунками громадського руху ЧЕСНО, отримали від застав, які вносили політики під час виборів голів громад та депутатів загалом 130 мільйонів. 

Однак це не всі результати вибрів. Одеська обласна територіальна виборча комісія 10 листопада встановила результати виборів депутатів Одеської обласної ради. 

Найбільше голосів - 151 тисяч 991, або 26,81% - набрала «Опозиційна платформа - За життя». На другому місці - президентська партія «Слуга народу». Її підтримали 99 тис. 479 виборців, або 17,55%. Третьою стала партія мера Одеси «Довіряй ділам» - 66 тис. 875 голосів, або 11,8%. Четвертою фінішувала «Європейська Солідарність» - 58 тис. 804, або 10,37%.

Втім напередодні першої сесії в складі ради відбулися деякі зміни. Обласна рада почала засідання із бійок на ламання меблів так відбувалися і перша і друга сесії.  Втім третю сесію провели спокійно. 

Міська рада

Напочатку листопада Одеська міська територіальна виборча комісія оголосила результати виборів депутатів в Одеську міську раду

За результатами виборів, до міськради проходять представники п'яти партій, а саме: «Опозиційна платформа - За життя», «Європейська солідарність», «Довіряй ділам», «Слуга народу» і «Партія Шарія».

Підтримка виборців розподілилася наступним чином: за партію чинного мера Одеси Геннадія Труханова віддали голоси 51 тисяча 367 виборців, тобто 26,19%. Другу позицію займає «ОПЗЖ» - 23,66%. Цю політичну силу підтримали 46 тисяч 466 виборців. «Третю сходинку» займає «Слуга народу» - 24 тисячі 435 виборців - 12,46%, четверте місце «Європейська солідарність» - 23 тисячі 274 (11,87%) і п'яте відповідно «Партія Шарія»- 13 тисячі 372 виборці - 6,82%. 

На відміну від обласної ради новообраної сесії міської ради відбувалися спокійніше. Втім депутати міської ради брали жваву участь у протистоянні під час першої сесії обласної. 

Одеська районна рада

Окремо стоїть новостворена Одеська районна рада. Цей орган місцевого самоврядування для Одеси новий в нього не має ані приміщення для роботи, ані апарату, ану зрозумілих повноважень. 

Втім  Одеська територіальна районна виборча комісія підвела підсумки виборів першого складу новоствореної Одеської районної ради.

Більш за всіх мандатів отримає «Опозиційна платформа — За життя» - 18. Цю політичну силу підтримали 73 тисячі 533 виборці, тобто 25,41% тих, хто відвідав 25 жовтня виборчі дільниці. Другу сходинку посіла партія мера Одеси - «Довіряй ділам», яка набрала 48 тисяч 340 голосів, або 16,7%. «Слугу народу» підтримали 46 тисяч 3 виборці, або 15,9%. Четверта - «Європейська Солідарність» - 34 тис. 221 виборець, або 11,82%. Крім того, в райраду проходять ще «Партія Шарія» та «За майбутнє» 22 тис. 855 голосів, або 7,9% та 19 тис. 931 голос, або 6,88% відповідно.

Кароліно-Бугаз

Втім не для всієї Одеської області вибори завершилися. 

Йдеться про вибори депутатів Кароліно-Бугазької сільської ради в багатомандатних виборчих округах № 1 – 5, 7 та Кароліно-Бугазького сільського голови Білгород-Дністровського району Одеської області, виборчий процес яких розпочався 19 грудня 2020 року. Повторні вибори мають відбутися 7 лютого

Рішення про дату повторних виборів приймав вже новий склад комісії, бо Центральна виборча комісія 1 грудня вже вкотре достроково припинила повноваження всього складу Кароліно-Бугазької сільської територіальної виборчої комісії. 

НОВІ РАЙОНИ  

Однак якщо для Одеси обрали районну раду обрали вперше то для більшості районів області взагалі не обирали районних рад. 

Справа в тому, що 17 липня Верховна Рада підтримала проєкт постанови № 3650 про ліквідацію 490 існуючих районів і створення замість них 136 нових. 

В Одеській області створили такі райони:

  • Роздільнянський, 
  • Березівскій, 
  • Подільський, 
  • Білгород-Дністровський, 
  • Ізмаїльський,
  • Болградський, 
  • Одеський. 

Це поділення влаштувало не всіх і депутати колишньої Арцизької районної ради наразі судяться із парламентом.  

НОВИЙ-СТАРИЙ ГОЛОВА ОДА

Ще однією хоч і досить рядовою подією, яка втім має неабияке значення в політичному житті регіону стало призначення головою Одеської обласної адміністрації Сергія Гриневецького.  

Справа в тому, що це призначення значно підсилило вплив Одеського міського голови Генадія Труханова адже ці два політики вже давно співпрацюють одне з одним. Окрім того новий голова ОДА вже впливав на конфліктні ситуації в Одеській обласній раді, а також в Ізмаїльській районній. 

Раніше Сергій Гриневецький виграв в першій інстанції суд про свою люстрацію, яка заважала йому зайняти посаду. Кабінет міністрів погодив кандидатуру Сергія Гриневецького на цю посаду 11 листопада. 

Нагадаємо, 5 листопада президент України Володимир Зеленський підписав указ про звільнення голів трьох обласних державних адміністрацій, серед яких був голова Одеської ОДА Максим Куций.

Кабінет міністрів України на засіданні 4 листопада погодився зі звільненням з посади голови Одеської обласної адміністрації Максима Куцого. 

ОБВАЛЕННЯ БУДИНКІВ

2020 рік позначився для одеситів кількома обвалами житлових будинків. 

Так, стеля квартири в будинку №34 на вулиці Манежній обвалилася 6 липня близько 16:00 у флігелі, сусідньому з тим, де схоже обвалення сталося 16 червня.

Частина 108-річного чотириповерхового житлового будинку на вулиці Ясній, 10, в Одесі обвалилася 10 червня в 3:09.

Частина галереї другого поверху будинку за адрессою: Середньофонтанська, 29, в Одесі обвалилася ввечері, 21 травня.

На перетині вулиць Торгової та Княжої в понеділок, 18 травня, обвалилася частина житлового будинку, постраждали шість квартир.

Раніше, 7 травня, обрушилася частина житлового будинку на Польському спуску в центрі Одеси. В результаті обвалення ніхто не постраждав, жертв немає.

9 квітня на вулиці Канатній обрушилася старовинна будівля.

Це призвело до проведення інвентаризації старовинних домівок в Одесі. Як випливає з оприлюднених даних, у веденні житкомунсервісів Одеси нараховується 263 аварійних і 613 старих на 61% будинків. Причому 143 з них розташовані біля будівельних майданчиків.

DELFI

В листопаді мер Одеси Геннадій Труханов відзначив почесними міськими нагородами одеситів, які брали участь у ліквідації наслідків аварії танкеру Delfi.  

Судно Delfi сіло на мілину поблизу одеського пляжу ще 22 листопада 2019 року, 10 вересня 2020 року нарешті вдалось транспортувати у напрямку міста Чорноморськ. Тож судно 293 дні пролежало на хвилеломі пляжу «Дельфін» в Одесі.

Загальна сума збитків внаслідок витікання забруднюючих речовин з танкеру Delfi, що до 10 вересня знаходився на хвилеломі пляжу в Одесі, складає 16,3 тисячі доларів США, тобто близько 453 тисячі гривень. 

У грудні пресслужба Господарського суду Одеської області повідомила, що в провадженні судді Ірини Малярчук перебуває справа за позовом Державного підприємства «Адміністрація морських портів України» (ДП «АМПУ») до судновласника Delfi.

ЗАКІНЧЕННЯ ЕПОХИ: помер Жванецький

Ще однією подією, яка сталася не в Одесі, але мала для міста велике значення стала смерть у Москві видатного сатирика Михайла Жванецького. 

У зв'язку зі смертю Почесного громадянина Одеси, народного артиста України, президента Всесвітнього клубу одеситів, письменника-сатирика Михайла Жванецького, 7 листопада в Одесі оголошено днем жалоби. Відповідне розпорядження підписав Одеський міський голова Геннадій Труханов.

Поділитися