02 травня 2020 р. 18:52

Річниця 2 травня в Одесі: як вшановували пам'ять загиблих

Річниця 2 травня в Одесі: як вшановували пам'ять загиблих

Сьогодні відзначається шоста річниця 2 травня 2014 року, коли внаслідок подій на Грецькій площі та у Будинку профспілок, що на Куликовому полі, загинули 48 людей.

Минуло шість років, проте розслідування досі не завершене і винні не покарані. Напередодні річниці Моніторингова міссія Організації Об'єднаних Націй (ООН) з прав людини підбила підсумки того, що було зроблено за шість років у рамках розслідування подій 2 травня 2014 року. 

Моніторингова місія зазначила, що розслідування подій на Грецькій площі за рік не просунулося вперед. "Судовий розгляд справи учасника руху за єдину Україну, обвинуваченого, зокрема, у вбивстві учасника руху за федералізацію України, просунулося вперед: за минулий рік було призначено близько 15 судових засідань. Після виправдання у вересні 2017 року 19 учасників руху за федералізацію, обвинувачених у масових заворушеннях в центрі міста, апеляційний розгляд справи не зрушив з місця. Лише у лютому 2020 року, через 2 роки після його початку суд постановив здійснити привід обвинувачених, які систематично не з’являлися в суд, а відтак призвели до затримок у розгляді справи", - зазначається у звіті моніторів ООН.

Що стосується розслідування подій на Куликовому полі, то монітори вважають, що протягом останнього року тут теж немає руху.

"Розслідуванням не встановлено осіб, які закликали натовп рухатися в бік площі Куликове поле з центру міста, та тих, хто підпалив Будинок Профспілок, що призвело до загибелі 42 осіб. Головне кримінальне провадження щодо подій на Куликовому полі – проти трьох посадовців Державної служби України з надзвичайних ситуацій, які обвинувачуються у залишенні в небезпеці осіб, які опинилися в палаючому Будинку Профспілок. Справа і досі знаходиться на стадії підготовчого судового засідання через те, що суд не повідомив належним чином двох потерпілих або не повернув обвинувальний акт прокурору для виключення з нього потерпілих, яких немає можливості сповістити належним чином", - йдеться документі.

Також монітори зазначили, що зовсім не просуваються розслідування, де фігурантами справ виступають міліціонери та посадовці ДСНС.

Як просувається розгляд справ, пов'язаних із подіями 2 травня 2014 року, монітори показали в інфографіці.

Моніторингова місія рекомендує Офісу Генерального прокурора забезпечити ефективне, ретельне і неупереджене розслідування вбивств і насильницьких смертей під час подій 2 травня 2014 року та розглянути можливість передачі керівної ролі у розслідуванні від Головного управління Національної поліції в Одеській області до Головного слідчого управління Національної поліції.

Головам відповідних судів рекомендують вжити всіх належних заходів для забезпечення завершення судового розгляду у кримінальних провадженнях щодо вбивств та насильницьких смертей, вчинених в контексті насильства 2 травня 2014 року в Одесі. Також суди мають належно інформувати всіх потерпілих які є учасниками процесів, або повертати обвинувальні акти прокурорам для виключення з них потерпілих, яких немає можливості сповістити про судові засідання, з метою забезпечення судових розглядів без неналежних затримок.

Надали монітори рекомендації і Верховній Раді України, яка має розглянути можливість внесення змін до процедури спеціального судового провадження (in absentia), що дозволить повний перегляд справи після затримання обвинуваченого, незалежно від того був ухвалений вирок у справі чи ні.

Сьогоднішні роковини проходили у режимі обмежень, викликаних карантином через коронавірусну інфекцію. Акція зі вшанування пам'яті загиблих патріотів України традиційно відбулася на вулиці Дерибасівській. Тут 2 травня 2014 року загинули десятник Одеського осередку «Правого сектору» Ігор Іванов та патріот Андрій Бірюков. Представники патріотичних організацій принесли на місце загибелі квіти та запалили лампадки.

Фото: Правий сектор.Одеса/Facebook

Попри те, що законодавство забороняє проводити масові заходи, у яких беруть участь 10 осіб та більше, на Куликове поле прийшли десятки людей, проте вулиці, як торік, не перекривалися. Серед учасників акції були і народні депутати України, зокрема, Микола Скорик та Юрій Бойко з "Опозиційної платформи - "За життя", "слуги народу" Артем Дмитрук та Олексій Леонов, останній, варто зауважити, неодноразово заявляв, що балотуватиметься на посаду мера Одеси, але в самій партії поки що не визначилися з кандидатурою, яку хочуть висунути на місцеві вибори. 

Фото: пресслужба Миколи Скорика

Відео: Олексій Леонов/Facebook

Також на місці були присутні нардеп із парламентської групи "За майбутнє" Антон Кіссе та заступник голови Одеської облради Юрій Дімчогло.

Фото: Антон Кіссе/Facebook

Місце проведення акції очепили правоохоронці.  і до Будинку профспілок пропускали не більше двох осіб, які обов'язково мали бути у медичних масках. Проте не всі учасники акції слідували правилам. За словами очевидців, один літній чоловік відмовлявся надягати маску та сперечався з правоохоронцями з цього приводу.

Не обійшлося і без сутичок. На громадського діяча з Чорноморська Валентина Ткачука декілька разів нападали провокатори. Один із нападів був пов'язаний із тим, що він спілкувався українською. Про це він написав на своїй сторінці у Facebook.

Більше фотографій з Куликова поля дивіться у нашому фоторепортажі.

За інформацією відділу комунікацій поліції Одещини, загалом під час заходів на Куликовому полі до адміністративної відповідальності притягнули трьох чоловіків. На 55-річного учасника акції склали адмінпротокол за дрібне хуліганство, бо він вчинив сварку з перехожим, використовуючи нецензурну лайку. Одразу за трьома статтями КУоАП притягнули до адмінвідповідальності 65-річного чоловіка. Як розповіли у поліції, правопорушник лаявся на адресу громадян нецензурними словами та чинив спротив поліцейським, які намагалися його втихомирити. Крім того, нехтуючи правила карантину, чоловік був без засобів індивідуального захисту. А 48-річного чоловіка покарали за появу у стані алкогольного сп'яніння у громадському місці.

В цілому, за словами правоохоронців, захід відбувся без суттєвих порушень правопорядку та карантинних норм. Після проведення акції Куликове поле та прилеглу до нього територію обробили дезрозчином.

Протягом дня на території Одеси у посиленому режимі працювали понад півтори тисячі поліцейських, нацгвардійців та рятувальників. 

Варто додати, що ближче до вечора президент України Володимир Зеленський звернувся до українців через події, які сталися шість років тому в Одесі. Він висловив щирі співчуття родинам загиблих 2 травня 2014 року. 

"Сьогодні в нашому суспільстві є низка болючих запитань, які потребують чесних відповідей. «Хто винен у трагедії 2 травня 2014 року?» – одне з них. Переконаний, що держава має зробити все, щоб забезпечити ефективне та неупереджене розслідування всіх обставин того жахливого дня. Кожен з нас має зробити все, щоб подібне більше ніколи не повторилося", - йдеться у зверненні голови держави.

Поділитися