12 листопада 2020 р. 08:58

Рейтинг шкіл Одеси: у спальних районах діти навчаються краще

Рейтинг шкіл Одеси: у спальних районах діти навчаються краще

Одеса за якістю шкільної освіти посідає 16 місце серед 22 обласних центрів України, а серед міст із населенням понад півмільйона — п'яте з шести.

Це спонукало аналітиків Інституту розвитку міст до аналізу причин відставання, а батьків — до пошуку школи, яка б давала достатні знання.

Після дослідження, вони уклали рейтинг шкіл міста за районами на підставі даних порталу Osvita.ua про середній бал ЗНО у 2020 році.

Cередній бал ЗНО в Одесі у 2020 році склав 128,5. Але якщо виключити вечірні школи, більшість вузькоспеціалізованих коледжів та ліцеїв, бал зросте до 134. 

Виходячи з цього, сформували п'ять розрядів за успішністю: 

  • Школи, що мають середній бал понад 150 визначили як «хороші». Таких у місті 25, але вони присутні не у кожному районі;
  • Заклади з балом 135-149, тобто вище середнього по місту — це «звичайні школи». Загалом їх 30. «Звичайними» назвали їх з огляду на рівень шкіл Києва, Харкова, Львова та інших провідних освітніх центрів;
  • «Такі собі школи» мають середній бал від 120-ти до 134-х. Саме їх в Одесі найбільше — 36;
  • «Проблемними»  назвали школи з середнім балом від 105 до 119. Це лише на 10-20% менше за середню успішність по місту, але у частині районів такі заклади або відсутні, або ж посідають останні місця. Тобто виділяються на загальному фоні. На щастя, «проблемних» шкіл в Одесі лише 15.
  • «Незадовільні» (до 104 балів) характеризуються значним відсотком дітей, які не склали ЗНО взагалі. У таких школах можна припустити проблеми з дисципліною серед дітей, недостатній рівень підготовки та/або низьку мотивацію педагогів. Тому навіть найстаранніші їх випускники мають менше шансів на успішне написання ЗНО. Таких — найгірших — шкіл у місті лише шість.

Найбільш благополучною є ситуація на Таїрова та Котовського. Тут абсолютно переважають «хороші» та «звичайні» школи і зовсім немає проблемних.

Цікава ситуація склалася у центрі Одеси. Хоча тут розташовується більшість з кращих закладів міста, тут же виявяється і чимала (7 з 25) кількість «проблемних шкіл».

На Молдаванці депресивне середовище і виражена сепарація призвели до дуже контрастних результатів за школами і невисокого (122) балу по району в цілому. На Слобідці, де умов для сепарації вже менше, середній бал становить 130.

«Невтішна ситуація з якістю шкільної освіти в Одесі має глибоке коріння. І справа не лише у недостатній кількості «хороших шкіл» (у топ-200 кращих шкіл України лише 7 шкіл Одеси проти 17 шкіл Львова), а й високій частці проблемних та незадовільних шкіл. Останнє свідчить про глибоке соціальне розшарування, яке усе більшою мірою перетворюється на територіальне (хоч у чомусь ми наближаємося до США).

Таким чином, ми рекомендуємо владі Одеси:
— приділити особливу увагу питанням кадрового та фінансового забезпечення невеликих шкіл у промислових та історичних районах міста; 
— утворити комісію для ретельного вивчення ситуації у найбільш проблемних школах міста, не опускаючись при цьому до покарання колективів чи далекосяжних «висновків» стосовно місцевого населення;
— при втіленні конкретних заходів і загальних концепцій соціально-економічного розвитку Одеси орієнтуватися на розвиток РІЗНИХ сфер економіки та створення РІЗНОМАНІТНИХ робочих місць, що у перспективі має підвищити освітні мотивації одеситів», - зазначають у Інституті.

Нагадаємо, у вересні інформаційний освітній ресурс «Освіта.ua» склав рейтинг областей України за результатами зовнішнього незалежного оцінювання 2020 року, у якому Одеська область опинилася на 22 місті серед 24 регіонів. 

В Одесі серед шкіл кращими за результатами ЗНО стали: КЗ «Рішельєвський ліцей» - перше місце, Одеська спеціалізована школа №117 I-III ст. - друге, Одеський ліцей «Приморський» - третє, Одеська гімназія №5 - четверте та Одеський НВК «Гімназія № 2 - спеціалізована школа І ст. з поглибленим вивченням англійської мови» - п'яте. 

Водночас серед шкіл України у рейтингу «Рішельєвський ліцей» посів лише 37 місце.

Серед шкіл Одеської області першою стала Чорноморська гімназія №1. На другому місті - Загальноосвітній політехнічний ліцей ІІ-ІІІ ст. місто Ізмаїл, на третьому - Білгород - Дністровський НВК «ЗОШ ІІ ст. - ліцей», на четвертому Білгород-Дністровський районний ліцей, а на п'ятому Кілійський заклад ЗСО І-III ст. №2. 

Нагадаємо, дванадцять випускників шкіл Одещини отримали найвищу оцінку Зовнішнього незалежного оцінювання — 200 балів: по три випускники показали найкращий результат з англійської мови та хімії, по два — з математики та біології, по одному — з німецької мови та історії України.

Поділитися