11 червня 2020 р. 21:21

В Одесі презентували 130-мільйонний проєкт програми зі співфінансування капремонтів

В Одесі презентували 130-мільйонний проєкт програми зі співфінансування капремонтів

Представники громадськості та депутати Одеської міської ради взяли участь у дискусії стосовно проєкту під робочою назвою: «Про затвердження Міської цільової програми з фінансової підтримки проведення капітальних ремонтів спільного майна у багатоквартирних житлових будинках м. Одеси на умовах співфінансування на 2021 – 2025 роки».

Проєкт передбачає виділення за п'ять років на реалізацію програми 130 мільйонів гривень передбачається, що частково співфінансування забезпечать співвласники багатоквартирних будинків.  

Із розрахунку 70-97% міській бюджет, а 30-3% ОСББ. 

Головним розпорядником бюджетних коштів пропонується визначити Департамент міського господарства Одеської міської ради. Замовниками робіт та одержувачами бюджетних коштів житлово-будівельні кооперативи, об’єднання співвласників багатоквартирних будинків, які прийняли будинки в управління або передали функції управління багатоквартирним будинком управителю (повністю або частково) або знаходяться в перехідному періоді, проте прийняли рішення прийняти участь у програмі, та управителі багатоквартирних будинків, які уклали договори управління зі співвласниками багатоквартирних будинків згідно чинного законодавства України.

 

Бюджетні кошти, за проєктом, можна буде залучати для фінансування за вибором співвласників на один із нижченаведених напрямків робіт з капітального ремонту, відповідно до переліку:

● Капітальний ремонт покрівлі та фасаду

● Капітальний ремонт внутрішніх систем теплопостачання, водопостачання та каналізації, електропостачання

● Капітальний ремонт підвалів, під'їздів та вхідних груп

● Капітальний ремонт асфальтобетонного покриття та пішохідних доріжок на прибудинкової території

● Капітальний ремонт спортивних та дитячих майданчиків

● Впровадження чи капітальний ремонт системи протипожежної безпеки

При цьому під дію Програми не підпадають багатоквартирні житлові будинки які були здані в експлуатацію починаючи з 2013 року, та
багатоквартирні житлові будинки, в яких вже були проведені капітальні роботи, за обраним напрямком.

Бюджетні кошти на капітальний ремонт надаватимуться у розрахунку не більше ніж 1,5 млн грн на будинок взагалі.

Будинки, яки отримали кошти з бюджету по програмі, наступні два роки не матимуть права брати участі у конкурсі цієї програмами.

Будинки, котрі приймали участь у Програмі, але с певних причин не виконали (повністю або частково) роботи згідно проекту, в зв`язку з
відсутністю бюджетного фінансування (повністю або частково), безумовно позачергово забезпечуються бюджетним асигнуванням в
наступному році.

Як зазначив у дискусії головний редактор ІзбірКому Валерій Болган, проблемою для реалізації програми може бути нестача коштів у ОСББ, а також відсутність прозорості у формуванні тарифів в тому числі за утримання будинків та прибудинкових територій. 

У дискусії взяли участь: представниця робочої групи Школи Олена Назарук, куратор групи Олег Звягін, депутат Одеської міської Ради, член громадської Ради при Міністерстві регіонального розвитку Валерій Штефанець, президент Асоціації Інноваційного Розвитку Домогосподарств Станіслав Драганов. Модератором зустрічі виступив керівник «Школи місцевого самоврядування» Ігор Бичков.
За словами депутата Одеської міської ради Олега Звягіна проєкт також передано заступнику міського голови Дмитру Жеману.

Школа місцевого самоврядування - це відкритий суспільний проект, спрямований на навчання та підвищення компетенції громадських активістів та мешканців міста, які мають ціль контролювати місцеву владу, в першу чергу в області витрачання коштів бюджету міста, протидії корупції, проблем місцевого будівництва, інфраструктури, роботи комунальних підприємств, зберігання зелених насаджень, тощо. Серед постійних викладачів проєкту – голова ООО ВГО КВУ Анатолій Бойко.

Поділитися