08 травня 2020 р. 11:03

Представники омбудсмана знайшли порушення протиепідемічного режиму в Чорноморській колонії

Представники омбудсмана знайшли порушення протиепідемічного режиму в Чорноморській колонії

Спеціаліст Відділу регіонального представництва в південних областях Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Олександр Малиш та представник Уповноваженого Верховної Ради України в Одеській області Яна Кузьміна перевірила як працюють в умовах пандемії державна установа «Чорноморська виправна колонія (№ 74)» та медична частина №74 філії державної установи «Центр охорони здоров’я Державної кримінально-виконавчої служби України».

Як повідомили у пресслужбі уповноваженого з прав людини при Верховній Раді України, монітори вивчали стан забезпечення заходів із запобігання та поширення гострої респіраторної хвороби COVID-19.

Під час візиту монітори з'ясували, що в установі та медичному закладі в цілому вживаються заходи з попередження проникнення і поширення коронавірусної хвороби. Зокрема, в установі наявний спільний план протиепідемічних заходів щодо локалізації та недопущення поширення коронавірусної хвороби.

Разом з тим, була виявлена низка недоліків організації протиепідемічних заходів, які можуть призвести до поширення коронавірусної хвороби серед персоналу та засуджених. 

Зокрема, не забезпечена утилізація медичних відходів згідно з вимогами чинного законодавства. Засуджені, що утримуються в дільниці карантину, викидають використані маски разом із іншим побутовим сміттям.

Не здійснюється контроль за дотриманням маскового режиму працівників установи - співробітникам виділяють лише по одній масці на добове чергування. Зазначимо, що одна медична маска може використовуватися не більше двох годин.

Засудженим теж видають по одній масці на добу, а рукавичками засуджені здебільшого не забезпечені.

Не проводиться щоденний візуальний огляд, температурний скринінг та опитування засуджених, що підтверджується відсутністю інформації в Журналах медичних оглядів та зі слів засуджених під час опитування.

В медичній частині відсутні швидкі тести на грип та SARS-CoV-2 (IgG, IgM). Не ведеться облік дезінфекційних засобів. Не проводиться скринінг температури тіла співробітників, що працюють в адміністративній будівлі.

Під час візиту виявлені поодинокі порушення персоналом установи рекомендацій щодо профілактики захворювання на COVID–19. Зокрема, працівники, які безпосередньо контактують, нехтують заходами особистої безпеки та не використовують при несенні служби гумові рукавички.

В установі не забезпечена можливість користування мережею Інтернет, засудженим не надається альтернатива короткостроковим та довгостроковим побаченням за допомогою відеозв’язку.

Зазначені недоліки та рекомендації довели до відома керівництва установи та медичної частини. За результатами моніторингового візиту до міжрегіонального управління з питань виконання кримінальних покарань Міністерства юстиції України буде направлений звіт з рекомендаціями щодо усунення недоліків.

Нагадаємо, раніше начальник Відділу регіонального представництва Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в південних областях Валентин Михайлов та регіональний представник Уповноваженого в Одеській області Яна Кузьміна перевірили, як дотримуються протиепідемічні заходи та права в’язнів в умовах карантину в ДУ «Одеський слідчий ізолятор».

На початку 2020 року в Одеський СІЗО без попередження прибув міністр юстиції України, який вирішив перевірити умови утримання ув'язнених.  

 

Поділитися