23 липня 2020 р. 11:07

Представники омбудсмана перевірили відрізаний від світу психінтернат на Одещині: ліжка - поруч та туалети без дверей

Представники омбудсмана перевірили відрізаний від світу психінтернат на Одещині: ліжка - поруч та туалети без дверей

У середу, 22 липня в рамках реалізації національного превентивного механізму начальник відділу регіонального представництва Секретаріату Уповноваженого ВРУ з прав людини в південних областях Валентин Михайлов та регіональний координатор взаємодії з громадськістю в Одеській області Людмила Ямщикова здійснили моніторинговий візит до комунальної установи «Великорибальський психоневрологічний будинок-інтернат», розташований у Саратському районі.

Про це повідомляє пресслужба Уповноваженого Верховної Ради з прав людини.

У будинку-інтернаті постійно проживають особи з інтелектуальними та/або психічними порушеннями і потребують стороннього догляду та комплексу соціальних, медичних і реабілітаційних заходів. Його власником та засновником є Одеська обласна рада. В галузевому відношенні заклад підпорядкований департаменту соціальної та сімейної політики обласної державної адміністрації.

Під час візиту монітори встановили, що установа перебуває на суворому карантині. Дорога до інтернату перегороджена бетонними блоками, на яких встановлено табличку "Карантин". Мешканці села Великорибальське підтвердили моніторинговій групі, що в інтернат не допускають навіть родичів підопічних.

При тому адміністрація установи із розумінням поставилася до завдань моніторингової групи та сприяла проведенню моніторингового візиту.

Члени моніторингової групи ознайомилися з умовами проживання, організацією харчування, рівнем побутового та медичного забезпечення мешканців будинку-інтернату, а також станом забезпечення заходів із запобігання та поширення гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2.

Серед недоліків монітори відзначили вживання підтопічними технічної води з-під крану; порушення права на приватність в туалетних та душових кімнатах, які розраховані на декілька осіб, при тому у туалетах відсутні дверцята, а в душових й перегородки.

В деяких спальних приміщеннях не дотримується житлова площа на одну особу та півтораметровий режим дистанціювання.

Виявлені недоліки монітори довели до відома керівника психоневрологічного будинку-інтернату. За підсумками моніторингового візиту готується звіт та будуть направлені відповідні акти реагування.

Проте монітори відзначили і позитивні сторони життя підопічних в інтернаті. Зокрема, температурний скринінг підопічних та персоналу проводиться тричі на день, але з використанням ртутних термометрів, безконтактні термометри в установі відсутні.

Визначений перелік працівників, які погодилися проходити обсервацію разом з підопічними у разі виявлення в установі випадків захворювання на COVID-19.

Станом на 22 липня жодного випадку захворювання на коронавірусну хворобу в установі не виявлено.

На момент візиту в установі перебувало 372 підопічних, всі - жінки, 21 з них - дієздатна.

Великорибальський психоневрологічний будинок-інтернат має велику, затишну, відкриту територію, без парканів та вхідних воріт.
При звичайному режимі роботи підопічні, яким дозволяє стан здоров’я, можуть вільно пересуватися всією територією без обмежень.

В умовах карантину вони такої змоги не мають. Підопічні масово висловлювали моніторам скарги на обмеження свободи пересування.
Також виявлено, що в зв’язку з карантином, деяким подопічним відмовляють у поїздці до родичів, оскільки під час карантину не зможуть прийняти їх знову.

Підопічні мають регулярні прогулянки на свіжому повітрі. Навіть лежачих підопічних персонал на колясках вивозить на подвір’я.
Підопічні забезпечені чотириразовим харчуванням, хоча фінансування цієї статті бюджету дуже обмежене.

Первинну медичну допомогу підопічні отримують відповідно до декларацій, укладених з сімейним лікарем. Натомість в установі не працює жодний лікар. В штатному розкладі передбачені посади психіатра, стоматолога, гінеколога, але впродовж років вони залишаються вакантними.

Нагадаємо, представник омбудсмана виявив порушення в Ананьївській школі-інтернаті.

Поділитися