28 грудня 2020 р. 11:42

Поліція проти гонщиків: конфліктуючі прокоментували затор в Одесі

Поліція проти гонщиків: конфліктуючі прокоментували затор в Одесі

Патрульна поліція Одеси вирішила вгамовувати вуличних гонщиків, які планували «закрити рік» великим заходом біля аеропорту, та це виявилося сюрпризом для водіїв та громадян. 

Справа в тому, що коли любителі гострих вражень зрозуміли, що на звичному місці їм не покататись, вони вирішили зібратись на Привокзальній площі, через що в центрі міста створився великий затор, а поліції довелося застосувати силу. 

Звичайно, що позиції сторін в цьому конфлікті діаметрально протилежні. Так, організатори гонки - автоклуб «The Most» стверджують, що ще в вересні зверталися до влади із проханням дозволити цей заїзд, однак їх просили почекати доки не завершаться вибори. Потім усі їхні звернення просто ігнорували, тож 20 грудня вони «проявили ініціативу» та повідомили своїм шанувальникам, що захід відбудеться та де саме збиратись. Мовляв, вони навіть прибралися там, де планували свої змагання.

«20 грудня автоклуб проявляє ініціативу на множинні прохання сотень людей провести закриття 2020 року, і вирішуємо поєднати це з первинної підготовкою до поїздки автоклубу в дитбудинок в січні. Відкрито вказуємо це в пості і розраховуємо на розсудливість місцевих жителів і поліції, оскільки наміри знову відкриті і прозорі, і затримка в пошуку вирішення питання автолюбителів Одеси ще не з нашого боку. Все тихо і спокійно, ми проводимо суботник - дізнаємося за доступними каналами, всюди тиша. Люди починають висуватися з Києва, Миколаєва та інших міст на суботній збір.

Ми розуміємо, що люди почнуть приїжджати на Міст до 18:00, а стати їм буде нікуди, смуга для парковки повністю перекрита поліцією - після марних спроб спілкування з поліцією, ми розуміємо, що треба оперативно вирішувати ситуацію і вибираємо парковку Фоззі, як точку збору , щоб велика маса людей змогла там вміститися. На цьому, власне, «Міст» і закінчується і ми починаємо спостерігати, чого хочуть сотні і тисячі людей, які так чекали і готувалися на наш захід. А люди захотіли як мінімум проїхати повз Моста і показати, як багато людей могло добре проводити час, але поліція це все обламала. І зупинку зробити при цьому на невживаному нині старому терміналі аеропорту, на кільці. На Міст продовжують приїжджати авто (до кого новини не докотилися) і збігається якраз так, що ми їх всіх захоплюємо за собою по шляху, звільняючи дорогу на Мосту. Після прибуття на старий аеропорт стало ясно, що кількість людей вже там на місці просто величезна, і плюс люди продовжували прибувати. Але при цьому виїзд з діючого аеропорту був повністю вільний у два ряди і за весь час звідти виїхало не більше пари машин. Далі все в такому ж стихійному режимі - частина з цих людей поїхала на залізничний вокзал. На привокзальній площі величезна кількість місця, де розмістилися авто і при цьому прекрасно проїжджав громадський транспорт, так що все було абсолютно в рамках, враховуючи, який обсяг людей одномоментно приїхав на цю локацію.

А «перекриття» відбулося абсолютно спонтанно, як і будь-яке ДТП, що трапляються на вулицях міста, а саме - після всього напруження відношення до поліції за цей день і після їх вчинків і лінії досить грубого спілкування з їх боку, відбувається заїзд на площу пріуса з червоними проблисковими маячками (для чогось включеними там же), і природно це привертає увагу людей і після того, як поліція в гучномовець каже щось тому, хто не поділив з ними дорогу, люди просто масово пішли з телефонами до них. Кінець "перекриття"», - йдеться в повідомлені.

В поліції також прокоментували подію зі свого боку. Так, правоохоронці повідомили, що до поліції надходили повідомлення про порушення режиму тиші та блокування вулично-шляхової мережі біля аеропорту. Прибувши на місце виклику, патрульні виявили групу водіїв, які влаштували перегони. Інспектори попередили громадян про недопущення порушень правил дорожнього руху та наголосили на неможливості проведення зібрання у зазначеному місці. Проте це не зупинило порушників. Заборона проводити перегони тільки обурила автолюбителів, тож вони вирішили перенести свої змагання в самісінький центр міста - на Привокзальну площу.

«Організатори заходу перекрили рух транспорту на дорозі, чим спричинили величезні затори в центральній частині міста. Водії розташували свої автомобілі в місці, де стоянка та зупинка заборонена, а глядачі-пішоходи стояли посеред проїзної частини дороги, наражаючи себе та інших учасників дорожнього руху на небезпеку. Також, учасники заходу ввімкнули гучну музику, чим порушили громадський порядок та спокій громадян.

Щоб врегулювати конфлікт, патрульні поліцейські запропонували учасникам перегонів розійтися та припинити протиправні дії, на що організатори заходу відреагували агресивно: лаялись, штовхались та поводили себе зухвало. На законну вимогу припинити правопорушення організатори не реагували, тож інспекторам прийшлось застосувати фізичну силу та спецзасоби, щоб припинити протиправні дії та затримати порушників», - пояснили в поліції. 

ВІДЕО: Думська

Організаторів блокування руху доставили до відділення поліції та передали слідчим для проведення необхідних процесуальних дій.

«Нагадуємо! Подібні зібрання повинні проходити на спеціально облаштованих місцях, де буде забезпечений необхідний рівень безпеки для всіх учасників дорожнього руху. Коли автомобільні перегони відбуваються на звичайній дорозі, позбавляючи права інших водіїв вільно пересуватись містом, наражають на небезпеку інших громадян та супроводжується гучною музикою, яка заважає відпочивати іншим - це вже не спорт, це правопорушення», - зазначається в повідомленні пресслужбі поліції.

Одеський міський голова Геннадій Труханов під час засідання оперативного штабу повідомив, що звертався до голови Одеської обласної адміністрації, коли ту посаду займав ще Максим Степанов та пропонував розглянути притання про виділення місця для перегонів, але невдало. 

Наразі в мерії планують зустрітися із ініциативною групою гонщиків та представниками поліції та обговорити питання. 

«Є місце, де гонщики влаштовують перегони. Вони це місце обрали самі без погодження з кимось. Ми намагалися з ОДА обговорити це питання, коли ще був Максим Степанов, але він відмовився. Ми на вихідні разом із поліцією припинили ці перегони і це призвело до того, що в місті тисячі людей перекрили дорогу. Це не припустимо, тож проблему треба вирішувати», - зазначив мер. 

Зазначимо, що через вуличні перегони в Одесі регулярно відбуваються аварії. Так у 2019 році внаслідок аварії загинули 22-річний син власника нічного клубу і брат боксера-чемпіона Раміля Гаджиєва Шаміль Гаджиєв та 33-річна дочка власника клініки пластичної хірургії Вікторія Кравченко.

У мережі з'явилося кілька відео з ДТП. На одному з них, яке є двома фрагментами запису з камер відеоспостереження, видно два автомобілі, що рухаються на великій швидкості. Одна з машин раптово повертає вліво і проїжджає перед другою, ледь уникнувши зіткнення, після чого її виносить на зустрічну смугу. Що відбувається з авто далі, на цьому відео не видно. 

 

ВІДЕО: Пушкинська.

У 2018 році водій BMW, рухаючись на швидкості близько 100 кілометрів на годину в сторону 7-й станції, скоїв зіткнення з автомобілем Skoda, а потім продовжив рух і в'їхав у зупинку громадського транспорту, на якій стояли люди.  

Очевидці впізнали машину BMW з держномером ВН1735НІ як постійну учасницю вуличних перегонів. Тоді загинули двоє людей та постраждали п'ятеро.

Нагадаємо, загалом на загальнодержавних дорогах України за 10 місяців цього року сталося 3 тисячі 883 дорожньо-транспортних пригод, під час яких 948 людей загинули та 4 тисячі 819 травмувалися.

В листопаді дорожньо-транспортна пригода сталася між тягачем, який транспортував військову техніку, та Mercedes Sprinter.

Нагадаємо також, що мікроавтобуси Toyota Hiace та Mercedes Sprinter зіштовхнулися 15 листопада о 5:51 на 68 км автодороги Одеса — Рені в Білгород-Дністровському районі, поблизу села Старокозацьке Одеської області. 

Раніше водій автомобіля Chevrolet Avео в’їхав в натовп людей та продовжив рух з місця дорожньо-транспортної пригоди і його довелося переслідувати поліцейським. 

А ще раніше в Одесі автомобіль Toyota в’їхав у зупинку громадського транспорту, на якій були люди. Внаслідок події тілесні ушкодження різного ступеня тяжкості отримали 39-річна жінка, її 15-річна донька, 16-річний хлопець та 48-річна жінка. Зараз вони у лікарні.

Водій автомобіля Toyota пояснив, що не впорався з керуванням через те, що намагався уникнути зіткнення з BMW.

Поділитися