10 вересня 2020 р. 17:25

Остаточна сумма збитків для екології від Delfi складає 16 тисяч доларів

Остаточна сумма збитків для екології від Delfi складає 16 тисяч доларів

Загальна сума збитків внаслідок витікання забруднюючих речовин з танкеру Delfi, що до сьогодні, 10 вересня, знаходився на хвилеломі пляжу в Одесі, складає 16,3 тисячі доларів США, тобто близько 453 тисяч гривень.

Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив голова Державної екологічної інспекції України Андрій Мальований.

За його словами, це остаточна сумма. За результатами лабораторних досліджень, проведених фахівцями ДЕІ в Одеській області, виявлено перевищення нормованих значень ГДК за вмістом у воді нафтопродуктів. Їх показник 10 вересня складає 0,09 мг/дм³.

"Претензія судновласнику на добровільне відшкодування збитків вже направлена. Також з метою недопущення виникнення порушень у сфері природоохоронного законодавства та уникнення забруднення акваторії Чорного моря ДЕІ в Одеській області направлено лист до ДП "АМПУ" з вимогою негайно інформувати Держекоінспекцію в разі виявлення витоків із судна та забруднення акваторії, де воно перебуватиме після транспортування", - йдеться в повідомленні.

Він зазначив, що невелика сумма зумовлена методикою обрахунків.

"Сьогодні збитки за скид всіх забруднюючих речовин у водні об’єкти розраховуються за однаковою методикою. Збитки за потрапляння однакової кількості нафтопродуктів та пальмової олії у водойму однакові. Хоча нафтопродукти несуть набагато більшу шкоду екосистемі, ніж олія. Держекоінспекція не може йти наперекір законодавчо встановленим методикам і обраховувати збитки по-своєму. Однак ми можемо ініціювати зміни", - написав посадовець. 

Нагадаємо, танкер Delfi, що 293 дня пролежав на хвилеломі пляжу «Дельфін» в Одесі, вранці 10 вересня відбуксирували в порт Чорноморська.

Господарський суд Одеської області наклав арешт на майно компанії-судновласника Mister Drake PC - танкер Delfi, який поки що знаходиться на пляжі «Дельфін». 

В серпні Господарський суд Одеської області відмовив Адміністрації морских портів України в клопотанні про арешт танкеру Delfi та стягнення з судновласника 2 мільйонів 355 тисяч гривень.

Нагадаємо також, що компанія-судновласник танкеру Delfi звернулася до суду з клопотанням про заборону Адміністрації морських портів вчиняти будь-які дії з судном. 

Поділитися