14 травня 2020 р. 15:58

Одеський Комітет виборців звернувся до омбудсмана з проханням оскаржити в Конституційному суді обмеження для кримчан

Одеський Комітет виборців звернувся до омбудсмана з проханням оскаржити в Конституційному суді обмеження для кримчан

Одеська обласна організація ВГО "Комітет виборців України" звернулася до Уповноваженої Верховної Ради України з прав людини Людмили Денисової щодо розпорядження Кабінету Міністрів №291-р «Про тимчасове припинення роботи контрольних пунктів в’їзду на тимчасово окуповану територію Автономної Республіки Крим і м. Севастополя та виїзду з неї, спрямоване на запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2».

Про це повідомляється на сайті облКВУ.

У своєму зверненні Комітет виборців просить омбудсмана наступне:

  • Опублікувати офіційну позицію Уповноваженої ВРУ з прав людини стосовно цього розпорядження
  • Звернутися до Конституційного Суду України з поданням про відповідність Конституції України цього розпорядження
  • Внести Кабміну пропозиції щодо скасування або зміни цього розпорядження
  • Провести перевірку стану додержання встановлених прав і свобод людини і громадянина Прикордонною службою України під час реалізації розпорядження

Крім того, облКВУ направив запит до Державної прикордонної служби України, зокрема щодо того, які підстави приймаються до уваги при прийнятті рішення у якості «підстав гуманітарного характеру» та який час займає розгляд запиту на пропуск осіб через КПП на підставах гуманітарного характеру тощо.

Нагадаємо, 19 березня  правова радниця Громадського центру правосуддя в місті Татарбунари Одеської області, адвокатка та кримчанка Юлія Лісова подала позов щодо скасування рішення Кабінету міністрів України про тимчасове припинення роботи контрольних пунктів в’їзду та виїзду на тимчасово окуповану територію Криму у зв’язку з поширенням коронавірусу. Наприкінці квітня за цим позовом Окружний адміністративний суд міста Києва відкрив провадження у справі.

Також нагадаємо про те, з чим доводилося стискатися кримчанам при перетині межі з окупованим Кримом.

Поділитися