07 жовтня 2020 р. 14:27

Одеський апеляційний суд став на бік працівника порту, постраждалого на роботі

Одеський апеляційний суд став на бік працівника порту, постраждалого на роботі

Одеський апеляційний суд розглянув апеляційну скаргу державного підприємства «Одеський морський торговий порт» на рішення Приморського районного суду Одеси, який задовільнив позов колишнього працівника порту про стягнення моральної шкоди, завданої трудовим каліцтвом при виконанні трудових обов’язків, внаслідок виробничої травми та стягнув з ДП «ОМТП» на користь постраждалого моральну шкоду в розмірі 233 тисяч гривень.

Про це повідомили у пресслужбі суду. 

В апеляційній скарзі ДП «ОМТП» ставить питання про скасування рішення Приморського районного суду м. Одеси та постановлення нового про відмову у задоволенні позовних вимог в повному обсязі, посилаючись на порушення судом першої інстанції норм матеріального та процесуального права.

Встановлено, що у період з 31 травня 2007 року по 19 травня 2012 року позивач знаходився у трудових відносинах з ДП «ОМТП». 4 травня 2010 року, під час виконання трудових обов’язків, з позивачем трапився нещасний випадок на виробництві, в результаті якого він отримав ушкодження здоров’я. Після зазначеної травми позивач не міг продовжувати звичний спосіб життя, тому як став інвалідом.

Апеляційний суд, відмовляючи у задоволенні апеляційної скарги, виходив з того, що згідно висновку МСЕК від 27 вересня 2010 року, в результаті отриманої травми позивачу вперше була встановлена стійка втрата професійної працездатності – 30% та 3 група інвалідності.

В подальшому, а саме 20 вересня 2012 року, позивачу встановлена стійка втрата професійної працездатності – 40%. 

22 серпня 2017 року було проведено чергове обстеження, в результаті якого ступінь втрати професійної працездатності позивачу встановлено на рівні 75% та призначено 2 групу інвалідності.

Таким чином, враховуючи, що починаючи з 22 серпня 2017 року позивач є непрацездатним із втратою 75% професійної працездатності, у зв’язку з чим моральна шкода, яка розпочала йому завдаватись з 4 травня 2010 року, тобто з дня отримання професійної травми, продовжує йому завдаватись і по теперішній час, то суд першої інстанції правильно і обґрунтовано встановив йому розмір завданої моральної шкоди у сумі 233 тисячі гривень.

Нагадаємо, Приморский районний суд Одеси задовольнив позов городянина до виконавчого комітету міської ради, та зобов'язав відшкодувати збитки спричинені падінням дерева на автівку позивача. 

Малиновський суд Одеси задовольнив позов одесита В'ячеслава Граціотова, якого сім років звинувачували в умисному вбивстві, про відшкодування моральної шкоди.

Нагадаємо також, що Суворовський районний суд Одеси задовольнив позов мешканки Одеси до комунального некомерційного підприємства «Одеська обласна дитяча клінічна лікарня» та зобов'язав лікарню заплатити позивачці 700 тисяч гривень за відшкодування моральної шкоди. 

Поділитися