30 червня 2020 р. 15:25

Одеські ЗМІ стали частіше користуватись фемінітивами

Одеські ЗМІ стали частіше користуватись фемінітивами

Упродовж тижня 11-17 червня експертками проєкту «Гендерночутливий простір сучасної журналістики» разом із пресцентром «Paritet» був проведений моніторинг гіперлокальних медіа Одеської області:  п'ять друкованих видань (газет «Арцизские вести», «Придунайские вести», «Сільські вісті», «Татарбунарський вісник», «Хлібороб») та п'ять новинних сайтів («Бессарабия ИНФОРМ», «Біляївка.City», «Измаил.City», «Лиманська Агенція Новин» (україномовна версія), та «04868.com.ua - сайт г. Черноморск»). 

За цей період експертки проаналізували 107 газетних матеріалів (статті, новини, інтерв’ю тощо) та 267 інтернет-новин. Офіційні повідомлення та приватні привітання, некрологи, оголошення, гороскопи до уваги не брались. 

Мета моніторингу – визначити рівень гендерної чутливості гіперлокальних медіа Одеської області, а саме – кількість експерток/експертів (тих, хто коментує, чию думку процитовано), героїв/героїнь, фемінітивів, а також наявність стереотипного та сексистського контенту в журналістських матеріалах.

Якщо під час квітневого моніторингу темі СOVID-19 було присвячено 52% матеріалів у ЗМІ, то в червні цей показник знизився більш ніж вдвічі – до 23% . В інтернет-виданнях таких публікацій було більше – 26% проти 14% в друкованих ЗМІ. Це - новини та коментарі про кількість тих, хто захворіли,  видужали чи знаходились на самоізоляції, про ситуацію в лікарнях, послаблення і знову посилення деяких карантинних заходів. Найбільший відсоток інформаційних повідомлень про COVID-19 – на сайті «Измаил.Сity» – 65%. 

Чоловіки частіше за жінок виступали експертами в матеріалах про COVID-19 та карантин (78% - в друкованих, 67% - в Інтернет ЗМІ)  та героями матеріалів (63%- і  62% відповідно).  Це пояснюється тим, що зазвичай інформаційні матеріали на теми поширення вірусу та карантинних заходів коментували можновладці.  

Загалом 26% матеріалів були неперсоналізовані. Здебільше то були перероблені на новини офіційні повідомлення з посиланням на владні структури або ж просто матеріали без посилань на конкретних ньюзмейкерів. На сайтах таких матеріалів було менше, ніж в газетах (22% проти 34%). Найнижчий відсоток неперсоналізованих матеріалів – в Інтернет виданнях Лиманська Агенція Новин (17%), БіляївкаCity (18%) та в газеті Хлібороб (18%). Порівняно з попередніми моніторингами (в лютому і квітні) в друкованих ЗМІ поменшала кількість прізвищ, вживаних лише з ініціалами, з яких часто незрозуміло, про кого йдеться. Хоча випадки написання ФІО експерт/ів/ок та геро/їв/їнь ще нерідкі. 

Експерток та героїнь і в інтернет-виданнях, і в друкованих набагато менше, ніж експертів та героїв: 24% і 28%  та 28% і 47% відповідно.   
Найбільша присутність експерток в онлайн-медіа була зафіксована в новинах на освітню тему (100%) – чомусь тут загалом відсутні чоловіки – та  соцполітику (67%). Зовсім не було жінок ані як експерток, ані героїнь у новинах на теми «економіка/бізнес», «культура/релігія», «війна/армія».

Великий відсоток чоловіків (78% експертів і 89% героїв) у політичній тематиці пов’язана з публікацією новин про перебіг сесій місцевих рад, ситуації в ОТГ та коментарями щодо різних державних та місцевих рішень, де фігурували переважно чоловіки. 

Найчастіше жінки у ролі експерток були присутні в новинах видань «БіляївкаCity» (58%) та «Лиманська Агенція Новин» (49%). Хоча кількість героїнь публікацій у «БіляївкаCity» всього 28%, а в «Лиманської Агенції Новин» вони загалом відсутні.

Однак «БіляївкаCity» у 100% послуговується фемінітивами. Значною мірою - «04868.com.ua - сайт г. Черноморск», «Лиманська Агенція Новин» та «Измаил.City».

Відповідно до цих даних, найбільш гендерночутливим у червні стало інтернет-видання «БіляївкаCity» (62%) – із показником, дуже близьким до ідеального (66,7%). Це видання вже не вперше завойовує першість і є загалом гендернонайчутливішим виданням Одещини серед аналізованих медіа.

В газетних матеріалах абсолютно «жіночою» виявилася тема волонтерства/благодійності (100% експерток і героїнь), переважна більшість жінок у публікаціях на тему соцполітики/соцзахисту (60% експерток і 74 % героїнь) та статтях про різні життєві історії, які розповідали або коментували жінки («Інше», 61%). 

Експертки частіше зустрічалися на газетних шпальтах «Татарбунарського вісника» (42%), героїні – в газетах «Придунайские вести» (57%) і «Хлібороб»(52%).

Щодо фемінітивів, то спостерігається тенденція до зростання їх вживання в Інтернет ЗМІ: 39% (лютий), 57% (квітень), 72% (червень). Червневий показник майже вдвічі перевищує відсоток вживання фемінітивів в друкованих ЗМІ – 39%.

У газетах найбільший відсоток фемінітивів – в газеті «Арцизские вести» (58%), трохи менше – у публікаціях «Хлібороба» (47%).
З огляду на ці дані набільш гендерночутливим виданням у червні стала газета «Арцизские вести» (41,7%). На другій позиції – «Татарбунарський вісник (39,7%) і на третьому з незначним відривом – «Хлібороб» (39%).

Під час моніторингового періоду були зафіксовані публікації з елементами стереотипів. В деяких виданнях («Арцизские вести», «Бессарабия информ») опубліковані новини про нагородження місцевих жительок званням «Мати-героїня». Але видання, які писали на цю тему, жодним словом не обмовились про чоловіків цих жінок – багатодітних батьків. 

Під час моніторингового періоду були зафіксовані тематичні гендерні публікації. Так, сайт «Біляївка.City» задався питанням, чому медсестрами у Біляївці працюють одні жінки. Не обминули ЗМІ і теми насильства: домашнє (сайти «Бессарабия информ», «04868.com.ua - сайт г. Черноморск») та в установі соціально-психологічної реабілітації дітей (газета «Арцизские вести»). 

Загальний Індекс гендерної чутливості гіперлокальних медіа Одещиниу червні – 40% (у квітні він становив – 42%, у лютому – 34%). Це – один із найвищих показників по Україні. 
 

Поділитися