04 грудня 2020 р. 11:22

Нардепи, що балотувались в Одеську облраду, увійшли в список прогульників в Верховній Раді

Нардепи, що балотувались в Одеську облраду, увійшли в список прогульників в Верховній Раді

За період з вересня по листопад 2020 року 88 депутатів Верховної Ради пропустили більше 30% голосувань. З них 41 — представники фракції "Слуга народу", 11 — "Опозиційна платформа — За життя", по дев'ять — "Батьківщина" та позафракційні, дев'ять — депутатської групи "За майбутнє", п'ять — фракції "Голос", три — "Європейська Солідарність", два — групи "Довіра". 

Як зазначає ОПОРА, Найбільше голосувань пропустив нардеп Віталій Данілов ("Батьківщина") — 100%. Андрій Деркач (позафракційний) та Вадим Столар (ОПЗЖ) не відвідали 96,1% та 94,3% голосувань відповідно. 

Відповідно до ухвалених у жовтні 2019 року парламентом змін до законодавства тепер відвідуваність народними депутатами пленарних засідань вимірюється участю їх у голосуваннях. Тобто, якщо депутат не голосує, то він не присутній на засіданнях. Обранцям, які пропустили більше 30% голосувань, не відшкодовуються витрати, пов’язані з виконанням ними депутатських повноважень, за відповідний календарний місяць. Таке рішення по депутатах мають прийняти у Комітеті з питань Регламенту депутатської етики та організації роботи Верховної Ради України. Сума цих коштів дорівнює розміру місячної заробітної плати народного депутата і не підлягає оподаткуванню. 

Відповідно до постанови про фінансове забезпечення народних депутатів України посадовий оклад одного народного обранця коливається від 10 до 12 прожиткових мінімумів (від 20 тис. 270 гривень до 24 тис. 324 гривень у 2020 році). Зарплата депутата, крім посадового окладу, включає ще надбавки та доплати (для депутатів, які мають науковий ступінь або почесне звання).

В перелік потрапили сім депутатів, ща мають відношення до Одеської області.  

Нагадаємо, Одеська обласна ТВК своїми постановами визнала відмови від депутатських мандатів від 11 новообраних депутатів ради. 

За результатами голосування на виборах депутатів Одеської обласної ради 5% бар’єр подолали місцеві осередки семи політичних партій. Найбільшу кількість мандатів в оновленому складі отримала регіональна організація політичної партії «Опозиційна платформа – За життя» – 24.

Поділитися