26 червня 2020 р. 18:26

Найбільше новин з мовою ворожнечі було зафіксовано в онлайн-медіа Львова й Одеси, - дослідження

Найбільше новин з мовою ворожнечі було зафіксовано в онлайн-медіа Львова й Одеси, - дослідження

Громадська організація "Інститут масової інформації" провів дослідження у 10 регіонах України для оцінки уникання засобами масової інформації мови ворожнечі в новинах, та виявив що лідерами в використанні мови ворожнечі є ЗМІ Одеси та Львова. 

Зокрема за результатами моніторингу, найбільше про національні меншини чи етнічні групи писали онлайн-ЗМІ Миколаєва (1,7% загальної кількості публікацій в регіоні), Одеси (1,6%) і Львова (0,8%). Водночас найбільше випадків мови ворожнечі в цій та інших тематиках було зафіксовано в онлайн-ЗМІ Львова (2,7% загальної кількості публікацій у регіоні) та Одеси (1,6%). Не використовували мови ворожнечі в аналізований період онлайн-ЗМІ Донецька і Черкас. 

У середньому на новини про національні меншини чи етнічні групи припало 0,6% загальної кількості новин у регіональних онлайн-медіа. Водночас у кожній сьомій новині, або в 14% публікацій, про національні меншини були присутні ознаки мови ворожнечі. 

Найчастіше вияви мови ворожнечі та дискримінації стосувалися гендерної тематики та дискримінації представників ЛГБТ-спільноти (46% загальної кількості публікацій з ознаками мови ворожнечі та дискримінації). На мову ворожнечі щодо етнічних груп та національних меншин припало 14% із загальної кількості публікації з ознаками мови ворожнечі та дискримінації. На третьому місці – вияви мови ворожнечі щодо представників соціально незахищених груп населення (7% усіх публікацій з мовою ворожнечі). Водночас було зафіксовано 30% новин, які містили мову ворожнечі щодо інших тематичних напрямів, зокрема дискримінацію за географічною або віковою ознакою.

Загалом у межах дослідження проаналізовано 9320 новин, із них 87 новин з ознаками мови ворожнечі, 58 новин про етнічні групи чи нацменшини з 50 регіональних онлайн-медіа в 10 регіонах України (Волинь, Дніпро, Донецьк (Маріуполь), Львів, Миколаїв, Одеса, Полтава, Харків, Херсон, Черкаси). До моніторингу потрапили виключно новини з новинної стрічки інтернет-ЗМІ: статті, журналістські розслідування, аналітика, блоги, авторські колонки, анонси тощо не аналізуватися. 

Моніторинг проводили в таких ЗМІ:

Волинь (Волинські новини, ВолиньPost, Волинь24, Район.in.ua, Конкурент); Дніпро (Відкритий, Наше місто, Днепровская панорама, Информатор, gorod.dp.ua); Донецьк (Маріуполь) (0629, Новини Донбасу, Карачун (Слов'янськ), Остров, MRPL.CITY); Львів (Львівський портал, Захід.нет, Вголос, Варта1, Твоє місто); Миколаїв (Преступности.НЕТ, Мой город, Новости-N, Інше.TV, 0512); Одеса (Думська, 048, Одесская жизнь, УСІ.Одеса, Odessa online); Полтава (Полтавщина, poltavske.tv, ОКІА Новини Полтавщини, 0532.ua, Зміст); Харків (АТН, Status Quo, Город Х, KHARKIV Today, 057.ua); Херсон (ХерсонОНлайн, 0552, Любимый Херсон, Херсонщина за день, Херсонці); Черкаси (Вичерпно, 18000, Прочерк, Zmi.ck.ua, Провсе).

Нагадаємо, протягом 2019 року використання в Україні «мови ворожнечі» представниками органів влади та публічними особами набуло загрозливих розмірів через поширення в соціальних мережах та вплив на радикалізацію настроїв в суспільстві.

Поділитися