16 грудня 2020 р. 10:30

На трасі Київ-Одеса встановили першу сонячну електростанцію для освітлення дороги

На трасі Київ-Одеса встановили першу сонячну електростанцію для освітлення дороги

Першу сонячну електростанцію для живлення зовнішнього освітлення встановили на автомобільній дорозі М-05 Київ-Одеса. 

Про це повідомили у прессцентрі Служби автомобільних доріг Одеської області.

Станція забезпечує освітлення ділянки дороги біля села Знам‘янка, на якій знаходиться розворот та початок крутого підйому. Наступним етапом робіт буде монтаж ще одного комплексу автономного освітлення на 406 кілометрі М-05 Київ – Одеса.

Нові ліхтарі живляться від сонячної енергії, а сонячна електростанція складається з трьох трекерів із фотоелектричними модулями, встановлена потужність яких – 36 кВт. Трекери змінюють своє положення в залежності від того, в якій точці небосхилу знаходиться сонце. Панелі збирають сонячну енергію, а батареї її накопичують. Все працює в автономному режимі. Із заходом сонця автоматично запалюються ліхтарі.

Всього було встановлено 48 батарей, 120 сонячних панелей, 3 трекера-конструкції для панелей і 30 ліхтарів. Також було встановлено генератор, який включається, якщо протягом 3-4 днів тримається похмура погода.

Освітлення на сонячних батареях може успішно пропрацювати до 100 тисяч годин. Сучасні моделі такого обладнання мають захист від корозії, пилоутворення, а також атмосферних опадів і температурних перепадів. 

Нагадаємо, в жовтні Служба автодоріг почала будівництво першої сонячної електростанції для освітлення траси Київ-Одеса.

Верховна Рада України ратифікувала фінансову угоду «Європейські дороги України III (Проєкт «Розвиток транс'європейської транспортної мережі»)» між Україною та Європейським інвестиційним банком (ЄІБ), що передбачає залучення коштів позики банку у розмірі 450 мільйонів євро на капітальний ремонт автошляху М-05 Київ-Одеса, а також на будівництво північної об’їзної дороги Львова.

Зазначимо, що  в грудні 2019 року тодішній прем'єр-міністр України Олексій Гончарук підписав два документа на загальну суму € 900 млн щодо проекту співфінансування Європейським інвестиційним банком (ЄІБ) і Європейським банком реконструкції і розвитку (ЄБРР) будівництва українських доріг.

Поділитися