21 березня 2020 р. 18:11

На Одещині комунальників змусили повернути споживачам гроші за опалення

На Одещині комунальників змусили повернути споживачам гроші за опалення

Головне управління Держпродспоживслужби в Одеській області провело планову перевірку Хлібодарського виробничого управління житлово-комунального господарства, яке надає мешканцям, бюджетним установам та іншим споживачам Біляївського району послуги з теплопостачання.

Про це повідомили у пресслужбі управління.

Фахівці Держпродспоживслужби з'ясували, що тарифи на послуги з теплопостачання, які встановлені рішенням органу місцевого самоврядування, є економічно необґрунтованими.

"Так, при формуванні тарифів на вказані послуги були завищені витрати з електроенергії для технологічних потреб (розраховані без урахування питомих витрат електроенергії; необґрунтовано включенні обсяги електроенергії на обслуговування адміністративної будівлі); враховано прибуток від здійснення ліцензованої діяльності у вигляді інвестиційної програми без визначення джерел її фінансування, графіка здійснення інвестиційних заходів, чим були порушені вимоги Порядку формування тарифів на теплову енергію, її виробництво, транспортування та постачання, послуги з опалення і постачання гарячої води, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 01.06.2011 №869 «Про забезпечення єдиного підходу до формування тарифів на житлово-комунальні послуги».
Також виявлено передчасне введення в дію тарифів на послуги з теплопостачання, послуги з централізованого водопостачання і водовідведення, тобто з недотриманням встановленого граничного терміну 15 днів, чим порушено вимоги частини 6 статті 32 Закону України «Про житлово-комунальні послуги»", - зазначили у пресслужбі управління.

За результатами перевірки регіональне управління Держпродспоживслужби ухвалило рішення про застосування до підприємства-порушника штрафу у сумі 753 145 грн. Також його зобов’язали повернути споживачам зайво нараховані кошти за надані комунальні послуги на суму понад 900 тис. грн.

Крім того, підприємству надали припис щодо здійснення розрахунків економічно обґрунтованих тарифів на послуги з теплопостачання та подання їх на затвердження до органу місцевого самоврядування.

Комунальники не погодилися з висновками планової перевірки та звернулися до суду з позовною заявою про визнання протиправним та скасування припису та рішення, виданих Головним управлінням за результатами перевірки підприємства.

Одеський окружний адмінсуд відмовив Хлібодарському ВУЖКГ у задоволенні позову. 

"У разі порушення ваших прав як споживачів послуг, в тому числі комунальних, пропонуємо звертатись до Головного управління Держпродспоживслужби в Одеській області e-mal на офіційному сайті. Також для надсилання звернень громадян можна скористатися послугами поштового зв’язку: 65042, Одеська обл., м. Одеса, вул. 7-ма Пересипська, 6 тел.: (048) 716-13-01", - звертаються до споживачів в управлінні.

Поділитися