26 січня 2020 р. 09:39

На березі озера Ялпуг житлові будинки опинилися під загрозою обвалу

На березі озера Ялпуг житлові будинки опинилися під загрозою обвалу

В селі Озерне Ізмаїльського району Одеської області будинки, в яких з 60-х років минулого століття проживають представники ромської спільноти, опинилися під загрозою обвалу в озеро Ялпуг.

Про це повідомляє місцеве видання Бессарабія.UA.

Як з'ясували журналісти, на сьогоднішній день відстань від обриву до найближчого двору становить менше п'яти метрів.

Небезпека проживання в оселях, розташованих на узбережжі, полягає в тому, що за рахунок зсувів берегова лінія тане, і через якийсь час дома обваляться. З двадцяти будівель тут залишилося лише вісім, в яких проживають люди. 

Людей необхідно терміново відселяти, однак в Озерному немає вільних будинків і земельних ділянок. За словами місцевої влади, вихід тільки в тому, щоб відповідно до оновленого генерального плану виділити землю за межами села. Але це зробити на сьогоднішній день теж неможливо через те, що на громадських слуханнях, що проходили кілька років тому, план не був затверджений.

Свою згоду на його твердження не дали деякі жителі села. У 90-і роки люди отримали по 50 соток землі, з яких частина була їм віддана у тимчасове користування під городництво. Оскільки ці наділи не були узаконені, в новому генеральному плані вони увійшли до складу земель запасу. Селяни не згодні розлучитися з ділянками, які обробляли десятиліттями.

В.о. сільського голови Павло Ніца пообіцяв, що громадські слухання пройдуть найближчим часом.

Інше питання - це зміцнення берегової лінії. Щоб уникнути подальшого розмиву берегів, це необхідно обов'язково зробити. Але проєкт і роботи коштує великих грошей, яких в селі і районі немає. Ізмаїльська райдержадміністрація щорічно подає заявки для включення Ізмаїльського району в обласні програми щодо державного фінансування, але реакції на них нема.

Поділитися