10 вересня 2020 р. 15:39

Міністерство закордонних справ України просять посприяти відкриттю консульства Румунії в Ізмаїлі

Міністерство закордонних справ України просять посприяти відкриттю консульства Румунії в Ізмаїлі

Кілька румунських національно-культурних товариств Південної Бессарабії звернулися з відкритим листом до міністрів закордонних справ України та Румунії Дмитру Кулебі та Богдану Ауреску

Від румунської сторони вони просять ініціювати створення консульства Румунії в Ізмаїлі Одеської області як крок взаємності до ініціативи України створити консульство України в румунському місті Сігету-Мармацієй.

В України представники товариств просять:

Офіційно та публічно визнати, що молдавська мова є румунською і була штучно впроваджена наприкінці ХХ сторіччя.

Терміново впровадити в румуномовних навчальних закладах Одещини навчальні програми для загальноосвітніх навчальних закладів з навчанням румунської мови замість програм для вивчення молдовської. 

Допустити до всіх етапів Всеукраїнської учнівської олімпіади з румунської мови та літератури у 2020-2021 навчальному році учнів румуномовних закладів Одещини. 

Забезпечити підручниками та іншими навчальними посібниками румунською мовою всіх учнів які навчаються румунською мовою.

Скасувати положення Міністерства освіти та науки у тому, що стосується спеціалізації Румунська/Молдовська мова та література та повернути спеціалізації назву  «Румунська мова та література».  

Нагадаємо, пором у пункті пропуску «Орлівка – Ісакча» перевіз перших 150 вантажівок. Українські виробники експортують до Євросоюзу через поромну переправу запчастини до залізничних локомотивів, столярні вироби, сажу, картон тощо. Про це повідомили у Державній митній службі.

 

Поділитися