17 травня 2020 р. 17:50

Між фермерами та державним підприємством в Кілійському районі стався конфлікт через воду

Між фермерами та державним підприємством в Кілійському районі стався конфлікт через воду

Фермери з невеличких господарств, що розташовані на острові Кислицькому в Кілійськом районі Одеської області звинуватили посадовців державного підприємства «Кілійське міжрайонне управління водного господарства» в свавіллі та поскаржилися на дії ДП народному депутату та в міську раду. 

Про це повідомила місцева журналістка Алла Калинська у Facebook. 

За її словами, конфлікт розпочався 11 травня, коли керівник ДП Сергій Просяник разом з двома підлеглими з'явилися на острові та погрожували демонтувати насосну станцію, що встановлена там задля видалення води під час повеней. Керівник держпідприємства, ніби то, наполягав на тому,  що фермери користуються водой для зрошення своїх врожаїв, але не платять держпідприємству. 

Наступного дня ситуацію розглядали на сесії міської ради але конфлікт не вирішили і 15 травня працівники «КМУВГ» знов спробували відвідати острів, однак цього разу їх не впустили фермери. 

На місце події, для того, щоб розібратися в ситуації, прибув голава Кілійської РДА В'ячеслав Семенюк. В результаті землекористувачи вирішили в понеділок, 18 травня, біля будівлі ТОВ «Південний -1» призначити зустріч керівникові КМУВХ Сергію Просянику.     

Голова Кілійської міської ради Павло Бойченко в свою чергу на своїй сторінці в Facebook, визнав що конфлікт має місце. 

За його словами приводом для конфлікту за словами керівництва ДП стало безконтрольне використання водних ресурсів великими фермерськими господарствами при цьому в багатьох місцях, облаштовували самовільний забір води з Дунаю та мало місце пошкодження земляної дамби, що в умовах повені може призвести до руйнування дамби і непередбачуваних наслідків.

«У зв'язку з цим, щоб уникнути конфліктних ситуацій, прийняті наступні рішення:

1.Фізичні особи для поливу своїх дач та городів можуть безперешкодно використовувати водні ресурси за умови повного збереження гідротехнічних споруд. Розкопувати дамби строго заборонено, за це передбачена відповідальність аж до кримінальної. Там де дамба була порушена, її зобов'язані відновити ті, хто це зробив. При цьому хочу ще раз акцентувати увагу, ніхто не буде перешкоджати дачникам, у яких городи на островах, користуватися водою. Ще раз хочу акцентувати увагу, для поливу дач і городів всі можуть користуватися водою без будь-яких обмежень!

2. Фермерські господарства, які обробляють великі площі земель, повинні офіційно укласти відповідні договори з держпідприємством і офіційно оплачувати забір води згідно затверджених тарифів», - написал голова міськради. 

Нагадаємо, Міністерство розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства України бачить необхідність виділення грошової компенсації фермерам за втрату посівів через посуху з розрахунку 4,5-5 тисяч гривень за гектар постраждалих посівів.

Нагадаємо також, що фермер з села Шевченкове Кілійського району Одеської області вкоротив собі віку через повністю знищений посухою врожай на його полях.

Поділитися