13 жовтня 2020 р. 22:12

Кордони, порти, інвестиції: що обговорювали в Одесі президенти України та Польщі

Кордони, порти, інвестиції: що обговорювали в Одесі президенти України та Польщі

Президенти України та Польщі Володимир Зеленський та Анжей Дуда відвідали 13 жовтня Одесу та взяли участь у українсько-польському економічному форумі в Одесі.

Зазначимо, що напередодні візиту голови держави заполошно привели до ладу дороги та евакуювали припарковані автівки. 

Згідно з назвою заходу обговорювали саме економіку. 

Наприклад, у своєму виступі на форумі український Президент зазначив, що обсяг прямих іноземних інвестицій з Польщі сягає сьогодні понад 800 млн доларів, а товарообіг між нашими країнами торік склав майже 8 млрд доларів. За словам Володимира Зеленського, Польща є другим найбільшим у світі ринком для експорту українських товарів.

«Передумови для успішного ведення бізнесу створені та є досить потужними між нашими країнами», – сказав Президент України.

Президент Польщі Анджей Дуда наголосив, що без хорошої інфраструктури неможливо будувати взаємну співпрацю, зокрема торговельну та економічну.

«Звичайно, модернізація логістичної інфраструктури – це наш розвиток. Покращення доріг буде сприяти збільшенню товарообігу як на морі, так і на землі», – сказав Анджей Дуда.

За його словами, у Польщі спостерігається українська активність у багатьох транспортних проєктах. 

«І ми будемо підтримувати українські амбіції у розвитку України як транзитної країни у Східній Європі», – підсумував Президент Польщі.

Порти

Також в Одесі у присутності президентів Державне підприємство «Адміністрація морських портів України» та Адміністрація порту Гданськ підписали Меморандум про наміри. 

Згідно з документом, сторони мають посилювати співпрацю щодо розвитку інтермодального транспорту та ефективного використання логістично-транспортного коридору, який поєднує Чорне та Балтійське моря. А також поглиблювати відносини між українськими й польськими портами, що збільшить логістичні та транзитні можливості України та її суб’єктів господарювання.

Крім того, планується залучення України до реалізації Польщею впродовж найближчих років масштабних інфраструктурних регіональних проєктів. Йдеться, зокрема, про будівництво Центрального комунікаційного порту (CPK), Via Carpatia, Via Baltica та Rail Baltica, а також у цілому ініціативи «Трьох морів».

Це має створити для України додаткові можливості використання свого географічного положення у сфері морських, залізничних та автомобільних перевезень у контексті європейської мережі TEN-T, «Шовкового шляху» та транспортування товарів з Європи до Азії і у зворотному напрямку.

Кредит

Президент України Володимир Зеленський під час виступу на українсько-польському економічному форумі в Одесі заявив, що Україна та Польща мають розвивати інфраструктуру спільного кордону та поліпшувати якість його перетину як для окремих громадян, так і для перевізників. 

За його словами, триває робота над покращенням стану під’їзних доріг до пунктів пропуску з українського боку.

«Це наше домашнє завдання. Нові можливості тут відкриває реалізація договору між нашими урядами щодо кредиту у 100 мільйонів євро на умовах пов’язаної допомоги», – зауважив Президент України.

Окремо Глава держави звернув увагу на ще одну проблему, з якою стикаються українські перевізники. Це – недостатня кількість дозволів для проїзду Польщею у режимі міжнародних вантажних автомобільних перевезень. За його словами, це питання детально обговорювалося під час учорашніх українсько-польських перемовин.

Анджей Дуда запевнив, що польська сторона виконає всі свої зобов’язання, щоб Україна отримала необхідні дозволи.

Окрім форуму під час спільного відвідання Одеси президент України Володимир Зеленський, президент Республіки Польща Анджей Дуда та пані Агата Корнгаузер-Дуда вшанували пам'ять Президента Польщі у 2005-2010 роках Лєха Качинського, який загинув у авіакатастрофі у 2010 році.

Нагадаємо, у зв'язку з міжнародним візитом 13 жовтня в Одесі перекрили низку вулиць.

Раніше президент Володимир Зеленський 12 вересня відвідав Одеську область з робочою поїздкою, як зазначено на офіційному сайті Офісу президента. Під час робочої поїздки до Одеської області Володимир Зеленський ознайомився з реалізацією проєкту реконструкції та будівництва аеродромного комплексу Міжнародного аеропорту «Одеса».

Поділитися