22 вересня 2020 р. 13:49

Громади Одещини втрачають до 80% від наявного бюджету через недбалість до майна

Громади Одещини втрачають до 80% від наявного бюджету через недбалість до майна

Громадський центр правосуддя та Приморська сільська рада Татарбунарського району Одеської області провели початкову інвентаризацію використання нерухомого майна та земельних ділянок та виявили значне недоотримання коштів до місцевого бюджету щодо орендних платежів, земельного податку та інших зборів.

Як зазначив під час пресконференції голова Одеської обласної організації «Комітету виборців України» Анатолій Бойко, одним з головних питань нових об'єднаних громад є питання наповнення бюджету, і тут є цілий спектр проблем в земельній сфері, та в управлінні комунальним майном.

«Органи самоврядування в Україні загалом і в Одеській області зокрема, недоотримують дуже суттєві кошти саме через неналежне впорядкування та оформлення землі та комунального майна. Бюджет втрачає не лише через корупцію, але й через недоотримання коштів. Ці цифри кричущі, бо вони сягають до 80% відсотків ніявного бюджету громади, тобто це ті кошти, які бюджет не доотримує, і зрештою якби все було належним чином оформлено, то бюджет міг би бути майже в два рази більшим. І це те, що лежить в громади під ногами», - зазначив він. 

За словами Анатолія Бойко, наразі Громадський центр правосуддя, КВУ та Чугуївської правозахисної групи з Харковської області провели невелике дослідження задля того, щоб окреслити коло проблем, що є в цій сфері, та до чого це приведе в грошах. 

«І цім дослідженням ми не обмежимося. Після виборів ми вийдемо до місцевих громад з ініціативами спрямованими на допомогу керівництву громад, де вони хочуть це робити, провести інвентаризацію, а потім ініціювати таку ж інвентаризацію там, де громади не хочуть це робити», - зазначив він.   

Справа в тому, що не завжди, за словами експерта, розгардіяш в управлінні землею та майном громади, це недбалість. Але подекуди це просто викликано можливим зловживанням з боку місцевої влади. 

Юридичний радник Громадського центру правосуддя, юрист Юлія Лісова зазначила також, що найчастіше навіть самі мешканці громад не намагаються навести влад у власному майні. 

«В багатьох людей проблема з оформленням майна. Вони поколіннями живуть в будинках без належного оформлення майна. Це нікого не турбує доти, доки вони не стикнуться с проблемою. Наприклад, хтось оскаржує їх право власності, або без оформлення вони не є власниками і не можуть продати цей будинок. Ця проблема стала не одиничною і виявилося, що у селах це звичайна практика, коли люди продають будинки оформлюючи угоду на папірцях майже з блокнотів», - зазначила вона. 

Саме це стало поштовхом для з'ясування, як з цим взагалі в громаді і виявилося, що така сама проблема у сільских рад.

«Вони не слідкують за своїм майном і землею. Вони не слідкують за платежами, що мають отриманими від користування своєю власністю та об'єктами, які не належать громаді, але можуть їй належати. Наприклад, будинки, де в господаря немає спадкоємців», - зазначила вона.  

Юлія Лісовая зазначила, що в Приморському, зокрема, було встановлено 27 земельних ділянок площею більше 25 га, по яким тривалий час не сплачувалися належні платежі. Стосовно 18 земельних ділянок відсутня на рівні сільської ради актуальна інформація щодо власника, по 5 земельним ділянкам – щодо точної площі. За попередніми підрахунками, близько 4,665 млн грн недоотримала громада лише за 2019 рік. Якщо брати бюджет ради за 2019 рік, то це 81% річного бюджету громади за власними надходженнями.

В селі Струмок того ж району лише по одній вулиці Першотравневій 64 будинки, з яких 11 вже зруйновані чи в нежитловому стані, в 22 ніхто не проживає (взагалі закинуті чи хтось періодично навідується). З цих 64 будинків право власності оформлено лише щодо 5 будинків (і це без перевірки цих документів на предмет належності та актуальності). 

Юрист зазначила, що загалом мешканці сільської місцевості загалом не звертають увагу на документи, а між тим навіть одна буква в прізвищі може залишити людину без права власності. 

Органи місцевого самоврядування визнають, що них є проблема, але в них недостатньо ресурсів. Подекуди в сільских радах немає юристів. 

Юристка Чугуївської правозахисної групи (Харківська область) Руслана Біланчук зазначила, що такі самі проблеми є і там

Зокрема активістами Чугуївської правозахисної групи встановлено 20 фактів самовільного використання земельних ділянок на території Харківської області. За фактами виявлених правопорушень, було ініційовано порушення п'ять кримінальних проваджень за фактами незаконного використання земель, збитками 510 тис. 636, 58 грн. 

ВІДЕО: ТУТ

Ініціатива «Запобігання та протидія корупції в сфері земельних відносин на території Одеської та Харківської області» впроваджується спільно Одеською обласною організацією ВГО «Комітет виборців України», ГО «Мережа антикорупційних центрів» та Чугуївською правозахисною групою, за фінансової підтримки Міжнародного фонду «Відродження». Метою ініціативи є припинення самовільного використання земельних ділянок комунальної власності та наповнення місцевих бюджетів від сплати за їх використання, виявлення та максимальне припинення корупційних схем використання земельних ділянок, посилення інструментів контролю над діями влади в земельній сфері.

Поділитися