13 травня 2020 р. 22:17

Голова Одеської ОДА порівняв цьогорічну посуху з голодом у 1947 році

Голова Одеської ОДА порівняв цьогорічну посуху з голодом у 1947 році

Агропідприємствам Бессарабії загрожує банкрутство, а бюджету — значна недостача коштів через сильну посуху, що охопила південні райони Української Бессарабії.

Про це заявив очільник Одещини Максим Куций.

«Окрім викликів, пов’язаних з епідемією коронавірусу, Одеська область перебуває награні ще однієї критичної та дуже небезпечної ситуації — гибелі півмільйона гектарів озимих через посуху. Це понад 50% від усіх посівів у регіоні. Фермери кажуть, такої посухи на Одещині не було з часів голодного 1947 року», – зазначив Куций.

За його словами, якщо минулого року регіон зібрав 3,7 млн тонн урожаю, то цьогоріч, за прогнозами, зможе вийти лише на 1,2 млн тонн.

«Сьогодні мав зустріч із фермерами Болградського району — оцінювали масштаби завданих збитків та обговорювали всі можливі загрози, адже домогосподарства вже другий рік потерпають від засухи та можуть втратити до 2 млрд грн

«Завдання № 1, яке перед нами стоїть, — не допустити банкрутства низки агропідприємств, скоординувати зусилля з фермерами та гарантувати продовольчу безпеку нашому регіону. Ситуація з АПК настільки критична, що ми вже спрямували декілька звернень та розраховуємо на допомогу Кабміну», — розповів Куций.

Крім того, ОДА звернулася до банківських установ, аби ті відстрочили погашення кредитів або надали пільгові умови для сільгоспвиробників, які постраждали від посухи. Збираємо пропозиції для технічного вирішення проблеми.

Нагадаємо, фермер з села Шевченкове Кілійського району Одеської області вкоротив собі віку через повністю знищений посухою врожай на його полях.

А на сесії Одеської обласної ради 9 квітня депутат Володимир Чумаченко заявив, що через посуху регіону загрожує голод. І запропонував розглянути можливість створення в області резерву зерна.
  

Поділитися