21 грудня 2020 р. 19:23

У Верховній Раді зареєстрували проєкт щодо заборони водопостачання в Крим

У Верховній Раді зареєстрували проєкт щодо заборони водопостачання в Крим

Народний депутат Олексій Гончаренко ("Європейська солідарність") зареєстрував в Верховній Раді України законопроєкт про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо заборони водопостачання по Північно-Кримському каналу до тимчасово окупованих Автономної Республіки Крим та міста Севастополя. 

Про це повідомляється на сайті Верховної Ради.

В проєкті повідомляється про доповнення статті 54 Водного кодексу України тим, що користування водними об’єктами на тимчасово окупованій території, зокрема водопостачання по Північно-Кримському каналу до тимчасово окупованих Автономної Республіки Крим та міста Севастополя забороняється до моменту повернення тимчасово окупованої території під загальну юрисдикцію України та повного відновлення конституційного ладу України на тимчасово окупованій території.

Так званий прем'єр-міністр анексованого Криму відреагував на своїй сторінці у Facebook назвавши законопроєкт «моральною деградацією».

Однак раніше керівник Офісу президента України Андрій Єрмак заявляв, що людям, які живуть на території анексованого Криму, вистачає води для їхніх потреб.

До 2014 року на півострів щорічно подавалося понад 1 млрд куб. м дніпровської води. Близько 75-85% потреб Криму у водних ресурсах покривалося завдяки Північно-Кримському каналу. Наприклад, в 2013 році Північно-Кримським каналом до Автономної Республіки Крим було подано 1,134 млрд куб. води, у тому числі на потреби:

  • зрошення – 952 млн куб. м (83,95% від водоподачі в Крим);
  • господарсько-побутові потреби населення (наповнення водосховищ) – 103 млн куб. м (9,08%);
  • рибне господарство – 19 млн куб. м (1,68%);
  • інші потреби – 60 млн куб. м (5,29%).

Таким чином, найбільша частка використання води каналу припадала саме на потреби сільського господарства та промисловості півострова. Власні водні ресурси Криму складають приблизно 910 млн куб. м на рік, а в особливо посушливі роки зменшуються до 430 млн куб. м.

Згідно з даними державного обліку водокористування, на питні та побутові потреби мешканців Криму щороку використовувалося близько 101-105 млн куб. м води, що приблизно у 9 разів менше запасів води на півострові. Тобто питні та господарсько-побутові потреби населення Кримського півострова у повній мірі можуть бути забезпечені власними водними ресурсами навіть у найпосушливіші роки.

Крім того, за оцінками експертів, одна людина споживає приблизно 52 – 54 куб. м води на рік. Отже, навіть з урахуванням збільшення чисельності населення Кримського півострова внаслідок незаконного переміщення сотень тисяч громадян Росії місцеві водні ресурси цілком здатні задовольнити потреби жителів Криму.

Нагадаємо, українські фермери, які втратили посіви через посуху, можуть отримати компенсацію в 4,5-5 тисяч гривень за гектар. У міністерстві економіки заявили, що думають про спосіб реалізації цієї ідеї. Більшу частину допомоги отримають фермери Одещини, адже саме  південь та схід України найбільше постраждали від посухи. Проте підтримка аграріїв цим не обмежується. 

Держава частково компенсує вартість сільськогосподарської техніки та обладнання вітчизняного виробництва. Проте у жовтні-листопаді 2019 року уряд не зміг знайти коштів на цю програму. Свій борг держава планує погасити цього року.

Поділитися