21 жовтня 2020 р. 17:23

Державі відшкодували більше 3 мільйонів збитків за користування пасовищами Одещини

Державі відшкодували більше 3 мільйонів збитків за користування пасовищами Одещини

Господарський суд Одеської області задовольнив позов Одеської обласної прокуратури в інтересах держави до підприємства про стягнення збитків (упущеної вигоди) у сумі 3,2 мільйони гривень за користування пасовищами площею 13 га вартістю понад 26 мільйонів  гривень.

Про це повідомили у пресслужбі прокуратури. 

Прокурори встановили, що наказом ГУ Держгеокадастру в Одеській області у серпні 2018 року підприємству передали в оренду вищезазначені пасовища для будівництва та експлуатації сонячної електростанції на території однієї із сільрад Кодимського району.

При цьому, вказаним наказом встановлено річний розмір орендної плати за користування земельною ділянкою на правах оренди в розмірі 12% від нормативної грошової оцінки.

Підприємство не погоджувалось із визначеним розміром орендної плати, внаслідок чого договір оренди до теперішнього часу укладено не було.

У зв’язку з чим, держава, в особі сільської ради, не отримує кошти, які планувала отримувати у результаті передачі землі в оренду, а ГУ Держгеокадастру в Одеській області позбавлене можливості розпорядитися ділянкою іншим чином з метою отримання прибутку.

Суд погодився з доводами прокурора щодо спричинення державі збитків у вигляді 3,2 млн грн упущеної вигоди, внаслідок умисного ухилення підприємством від підписання договору оренди землі, та стягнув з підприємства зазначені кошти.

Нагадаємо, Одеська місцева прокуратура № 1 звернулась до Господарського суду Одеської області з позовами в інтересах Одеської міської ради про витребування з незаконного володіння підприємством земельних ділянок площею 0,08 га на березі Чорного моря. 

Нагадаємо також, що рішенням Київського районного суду Одеси задоволено позов Одеської місцевої прокуратури №1 та витребувано з незаконного володіння пансіонат «Борей» по проспекту Свободи в Одесі площею 660 квадратних метрів вартістю понад 11 мільйонів гривень, який є державною власністю.

Поділитися