25 серпня 2020 р. 13:35

Держава втратила понад 1 мільярд гривень на реконструкції одеського аеропорту

Держава втратила понад 1 мільярд гривень на реконструкції одеського аеропорту

Через затримку реконструкції міжнародного аеропорту «Одеса», яку уряд ініціював іще в 2013 році й планував завершити за два роки, вартість будівництва в підсумку зросла на понад 40% — із 1,68 до 2,85 мільярдів гривень.

Аудитори дослідили діяльність держпідприємства «Фінансування інфраструктурних об’єктів» від серпня 2018-го до кінця 2019 року, повідомляє «Слідство.Інфо».

Це державне підприємство— балансоутримувач недобудованого аеродрому на території аеропорту «Одеса». 

Як йдеться в документі, у 2013 році Кабмін затвердив проєкт реконструкції аеропорту й передбачив на це 1,68 мільярдів гривень. За ці кошти планували виконати роботи на території площею в понад 115 гектарів: збудувати нову злітно-посадкову смугу завдовжки 2,8 кілометра, облаштувати штучне аеродромне покриття тощо. Завершити реконструкцію урядовці тоді планували за трохи більше ніж два роки.

Утім, як зауважують аудитори, через оформлення дозвільних документів та відсутність фінансування строки реконструкції зросли. Що, на думку інспекторів, призвело до істотного здорожчання робіт.

Так, у березні 2019 року Кабінет Міністрів збільшив прогнозований обсяг фінансів до 2,85 мільярда гривень.

«Несвоєчасна реалізація проєкту спричинила істотне зростання обсягу необхідних фінансових ресурсів на будівництво аеродромного комплексу на 1,17 мільярда гривень», — йдеться в аудиторському звіті.

За даними Держаудитслужби, на кінець 2019 року держава профінансувала роботи на суму 1,98 мільярдів гривень. Завершити реконструкцію, за даними аудиторів, повинні до кінця поточного року.

Нагадаємо, Кабінет міністрів України в ході засідання 19 серпня вирішив збільшити фінансування реконструкції міжнародного аеропорту «Одеса».

В квітні Кабінет міністрів вирішив виділити 634 мільйони гривень на фінансування добудови злітної смуги міжнародного аеропорту в Одесі.

В 2019 році тоді ще міністр інфраструктури України Володимир Омелян запевняв, що, незважаючи на зміну влади і парламентські вибори, до кінця того року будівництво нової злітно-посадкової смуги в Одеському аеропорту буде закінчено.

Поділитися