30 жовтня 2020 р. 15:24

Депутат Одеської міськради може уникнути відповідальності за недостовірність в деклараціях

Депутат Одеської міськради може уникнути відповідальності за недостовірність в деклараціях

Депутат Одеської міської ради Олег Етнарович який, за думкою Національного агентства з питань запобігання корупції, приховав частину своїх статків, може уникнути відповідальності через дії Конституційного суду. 

Про це повідомили у пресслужбі НАЗК.

Депутат занизив вартість нерухомості, якою володіє на 4,7 млн грн, не вказав корпоративні права на 2,1 млн грн, і «забув» про те, що позичив і розмістив на банківських рахунках більше 1 млн грн.   

Окрім того, НАЗК оприлюднили інші імена осіб, яким через рішення Конституційного Суду пощастить уникнути відповідальності за декларування недостовірних відомостей це:

  • Ігор Насалик, ексміністр енергетики та вугільної промисловості, не вказав позику на 1,2 млн дол. США від фізичної особи у щорічній декларації 
  • Михайло Чурило, депутат Ужгородської міської ради, лідирує у списку декларантів, у яких виявлено найбільшу суму недостовірних відомостей. Чурило «забув» вказати кошти, позичені іншій фізичній особі, у розмірі 95,3 млн грн.
  • Віктор Андрєєв, заступник Шевченківської РДА у місті Києві, не вказав у декларації більше 60 млн грн, які отримав як позику від приватної компанії, яка займається «діяльністю із забезпечення фізичного комфорту».
  • Руслан Мороз, депутат Володимир-Волинської міськради, занизив вартість нерухомості на майже 400 тис. грн, а ще «забув» про те, як позичив третім особам 21,5 млн грн.

«Це лише початок. Ми продовжимо публікувати імена осіб, яким Конституційний Суд допоміг уникнути покарання», - зазначили в НАЗК. 

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський зареєстрував у Верховній Раді законопроєкт, яким пропонує припинити повноваження суддів Конституційного суду України, визнати його рішення про електронне декларування «нікчемним» і таким, що не має правових наслідків, а також скасувати відповідні зміни до закону України «Про запобігання корупції».

Ввечері, 29 жовтня, Кабінет міністрів України на позачерговому засіданні у четвер, 29 жовтня, зобов'язав Національне агентство з питань запобігання корупції відновити доступ громадян до реєстру електронних декларацій посадовців. 

Агентство закрило доступ до електронних декларацій через те, що судді Конституційного суду України вирішили визнати неконституційною статтю 366–1 Кримінального кодексу України, що передбачало відповідальність за декларування недостовірної інформації. В НАЗК наполягають, що судді так намагаються позбутися відповідальності за порушення, які виявили агенти.

Поділитися